0

М арчело Рота – диригентът, с когото Андреа Бочели прави повечето си записи и концерти, пристига у нас за мащабно изпълнение на легендарна филмова музика, сред които и темата от сериала „Октопод“.

Музиката е на двамата големи класици в жанра – Нино Рота и Енио Мориконе – написали най-популярните теми на киното както в Италия, така и в Холивуд.

Екран

На екран зад изпълнителите ще се прожектират възлови моменти от филмите, чиято музика ще бъде изпълнявана на живо от оркестър „Симфониета София“. Под диригентството на маестро Марчело Рота солисти ще бъдат Нело Салца (тромпет), Лудовико Фулчи (пиано) и Сузана Ригачи (сопран). И тримата са работили с великите композитори при записите на някои от техните филмови класики. А филмите, които ще се прожектират, са дело на Фредерико Фелини, Франсис Форд Копола, Джузепе Торнаторе, Серджо Леоне и др.

Легенди

Идеята на концерта е да проследи някои от най-великите и запомнящи се музикални теми в киното и телевизията. Енио Мориконе е прочут с музиката за спагети уестърни като „Добрият, лошият и злият“ и „Имало едно време на запад“ на Сержо Леоне, а също „Декамерон“ на Пазолини, „Имало едно време в Америка“ - пак на Леоне, „Недосегаемите“ на Брайън де Палма, „Мисията“ на Ролан Жофе, „Имало едно време в Америка“, сериала „Кръстикът“ и редица други.

Другата легенда – Нино Рота, у нас е популярен с филмови теми като „Ромео и Жулиета“ и „Укротяване на опърничавата“ на Франко Дзефирели, правени по Шекспировите творби, а също „Сладък живот“, „Казанова“, Нощите на Кабирия“ на Фелини, трилогията „Кръстникът“ на Копола и др.

Билетите за концерта на 3 ноември в зала 1 на НДК са от 40 до 100 лв., сочи проверка на „Телеграф“. Софийският концерт е между изявите в Анкара и Истанбул.
Самият маестро Рота многократно е идвал у нас – с Бочели или за други солови изяви. Винаги е подчертавал, че българската публика е една от любимите му по света, а той е изнесъл над 500 концерта в най-големите зали по цял свят.