0

- Честит рожден ден, Мария! Как го отпразнувахте?

- Благодаря. При мен няма празно и винаги намирам начин да си го празнувам. В по-тесен кръг сега, но никога не пропускам тая възможност. Даже по няколко пъти го празнувам, защото съм лятно бебе и от дете страдам, че не всички хора, които искам да са ми на празника, са тук. Сега бях с компания от 15 човека в София, тази или другата събота ще организирам второ парти с клиентки от студиото, защото и оттам имам много готини приятелки. 

На рождения си ден.

 На рождения си ден.
Личен архив

- Доволна ли сте от живота си дотук?

- Единствената равносметка си правих на юбилея. Вече съм щастлива за всеки един ден, който си изживявам. Защото съм по-спокойна, имам приятна работа, с нови хора се срещам. Доста голяма част от старите „приятели“ разчистих и отворих място за нови. Предателства и разочарования адски много. Като рестарт си направих след 50-те години във всяко отношение. Всеки ден благодаря, че ме има, не само на рождения ден. Много мои връстници вече ги няма. Скоро се събирахме с класа ми по случай 35 г. от завършването, колкото и гадно да звучи, от 30 човека вече 5-6 са починали. 

- Какви подаръци получихте?

- Колкото и да съм свикнала да имам през живота си, съм оставала и да нямам нищо. Така че се радвам на всичко, което е избрано и ми е подарено с любов. Получих бижута, сувенири... Малко преди рождения ден сама си подарих нова кола - „Фолксваген Ти-Рок“. Не е джип, но не и съвсем кола. По-висока е, че живея в Драгалевци. Много хубав син цвят с бял таван, отива ми. Синът ми я вкара от Германия, защото той с това се занимава в момента, освен че е треньор по тенис - има три фирми за внос на коли от Америка, Канада и от Германия. 

- Той тенисист, вие певица, пък и двамата се занимавате с друго сега. Защо така?

- Той всеки ден дава часове по тенис, а аз с музиката не съм скъсала, защото сега подготвям издаването на първия диск на баща ми. Това по някакъв начин ще ме върне в контакт с хората в бранша. Скоро говорех с Мага, че няма да е лошо нещо пак да направим. Някаква такава нужда ми се е появила да запиша нещо. Не съм решила точно какво, най-вероятно нещо дискотечно. 

- Колко години вече сте инструктор по пилатес?

- Две и половина. Много добре се чувствам. Преди забавлявах хората, сега им помагам физически. Приятна среда, готини хора. Намерила съм си моето нещо. Пилатес реформър е един креват с пружини и въжета, измислен от Пилатес след Първата световна война за рехабилитация на пострадалите.

Певицата е инструктор по пилатес от две години и половина.

 Певицата е инструктор по пилатес от две години и половина.
Личен архив

Впоследствие се е модернизирало. Идеята е разтягане и помагане при травми на гръбнака, на колената, на гърба. Пилатес първо е измислил упражненията на кревата, после гимнастики на земята. До 90 и няколко години го е упражнявал и на стари кадри се вижда по къси гащета и гол до кръста, изглежда много добре и на преклонна възраст.

- А как се случи?

- Случайно, както се случват всички неслучайности. Приятелка отвори студио и говорихме как да си помогнем и решихме да се обуча за преподавател на няколко нива. Първо ме беше страх, но тя ме убеди. Защото съм била и хореограф, и с балет съм се занимавала, така че не е трудно да показваш и обясняваш какво трябва да се случва. Лесно свикнах да преподавам. Натрупах опит и рутина. В същото време си поддържам и моята си форма, без да искам, защото постоянно съм на крак и показвам упражнения. 

- Тренировките или генът ви помага да изглеждате толкова добре?

- Генът е виновен да изглеждам по-младолика. Майка ми е на 79 и изглежда на 60. Баща ми също, преди да го събори болестта, изглеждаше много добре. Но полагам усилия и в момента се боря с малко килограми отгоре.

С майка си Светла.

 С майка си Светла.
Личен архив

След короната имах период, в който боледувах няколко пъти и излязох от форма. Не съм както бях на 30 и 40 г., в никакъв случай. Още повече че климаксът ми разказа играта. Това не съм го предполагала! Спрях и цигарите. В един момент бях с 10 кг отгоре, сега овладях една част. Пречат ми, не съм свикнала. А и не се свалят. Като минеш една възраст, хормоните се объркат и голяма част вече ги няма в организма, е трудно и не можеш да влезеш във форма. Преди два дни гладувам, пет дни тренирам и съм пушка. Сега нищо не става. Но каквото, такова. А и французойките са го казали, че след 45 г. жената трябва да избере лицето или дупето. Ако дупето е малко по-голямо, лицето ще по-опънато. Когато бях в развод, отслабнах драстично и видът ми беше измъчен. На тия години по-добре да съм с 6-8 кг повече от това, което съм била на 30, за да не съм сбръчкана.

- Няколко пъти споменавате Борислав Грънчаров. Разкажете за този албум, който подготвяте?

- Няма ден, в който да не кажа нещо за баща ми. Той приживе го направи - презаписа голяма част от песните наново, подготви го, но се влоши и не можа да го издаде. Беше дал правата на Живко Колев и Вальо Марков от „Поли Саунд“, след което те нещо не се разбраха, спряха да издават албуми. Трябваше да се уредят правата на някои песни, които не са български - това ме забави и на смъртния одър му обещах, че ще го издам.

Обложката на албума на Борислав Грънчаров, който подготвя за издаване.

 Обложката на албума на Борислав Грънчаров, който подготвя за издаване.
Личен архив

Тази година щеше да навърши 80 г. и ми се иска сега да излезе. Дискът включва 21 песни, неговите най-популярни. Всяка от тях има история, някои ги знам, повечето не, защото са се появили, преди мен да ме има. Песента „Светлана“ той е написал музиката и текста за майка ми. Тя всъщност е Светла, но при Светлана звукът е по-отворен и по-напевно става. Тя ми е любимата. Както и „Аз се върнах“ - текстът не е писан за него, защото пее „Синът ми отдавна спи“. Заради това много често са ме питали дали всъщност има и син някъде. Не, няма, аз съм единственото му дете. Включени са дуети с Йорданка Христова, Мими Иванова и Маргарита Хранова. Аз съм свидетел на дуета с Хранова „Светла магия“, защото заедно я харесахме тая песен и съм присъствала на записа. 

- Какво не знаят почитателите за него?

- Че е трябвало да издаде албум в Германия. Много искаха да го наложат, но от българска страна го спряха и не му дадоха тази възможност да работи там. На негово място пратиха Кидика, но го върнаха обратно, защото си искаха баща ми. Сакън да не го оставят да не се върне. А може би някаква завист, не знам. Албумът му беше готов с 11 песни и му оставаше да запише последната 12-а, когато трябваше да се върне в България и така пропадна издаването. Много са му завиждали и пречили за чужбина по дирекциите тука сигурно защото изкарваше много пари. А си отиде със социална пенсия 120 лв. Жалка история. При положение че е носил на държавата от импресарско право десетки хиляди долари. Филхармонията тук се издържаше със средствата, които той носеше от Финландия, Германия и Австрия. 

- Къде ви заведе за първи път да работите заедно?

- Норвегия и Швеция. Бях на 15 г. тогава. Аз си поисках. Той видя, че може да ми помогне, да ме учи как да пея. Първо ваканциите като ученичка пътувах в чужбина с него, после като завърших училище, направихме програма със златните момичета, а преди това бяхме с оркестър. Първият ми хонорар беше на 15 г. за едно участие в Младежкия дом „Лиляна Димитрова“. Беше 30 лв., но майка ми трябваше да се разписва на документите. После плащах известно време ергенски данък, и такава глупост имаше. Част от първите по-сериозни хонорари вложих в дрехи - една бяла рокля с ресни, беше уау. 

- След диска няма ли и една книга да направите за семейството си?

- На майтап бях подхвърлила, че искам да направя сценарий за филм, но може би не е дошло времето. Толкова много истории има за разказване. Те, хората, от нищо нещо правят, но сега всички издават книги и не искам и аз да се редя на опашката. 

- Гласувахте ли на последните избори?

- Не, за пръв път. Прекалено вече съм обезверена. Не знам какво и на кого бих гласувала като доверие. Когато дойде демокрацията през 1989 г., нямах търпение да мина с колата по жълтите павета и много се надявах да се променят нещата. Защото много сме страдали - не ни пускаха в чужбина, не ни въртяха много по радиото и телевизията, не можах да се явя на Евровизия, той не можа да си издаде албума в Германия. Сега вратите са отворени за света, но много разочарования от различните правителства усетих, много егоистично управление се налага и не е ок. Всеки път съм разочарована. Съвсем за друго бъдеще се надявах за нашите деца. 

- Синът ви даде ли своя вот?

- Да, но тъй като не се виждаме често, не си говорим за политика. Той е голям вече, на 23 г. Аз, каквото съм могла, съм дала първите 2х7 г. Днес замина за морето, купонясва си, душата на всяка компания е, тъй като е взел чувството за хумор на дядо си. Сега е моментът да се наслаждава на младостта и свободата. Казала съм му да не бърза с женитби и деца. Споделя ми много неща, свободно си говорим на всякакви теми. 

Синът й Венци.

 Синът й Венци.
Личен архив

- Трите си албума сте направили заедно със Слави Трифонов и неговия екип. Изненадахте ли се, че влезе в политиката?

- Той винаги е мечтал да бъде център на такива събития, да властва, ако може - това си му е заложено. Не се учудих, въпреки че не съм на мнение, че това му е работата. Винаги съм се чудела на хората на изкуството, които влизат в политиката. Ако в културно отношение нещо помагаш, съм съгласна. Но музиканти и певци да стават депутати не го разбирам. Това е материя непозната. Не от всеки става добър политик. Затова е и такава сбирщина. Аз никога няма да стана политик. Всеки трябва да прави това, което разбира. 

- Новото попълнение в парламента е Етиен Леви...

- Наистина ме изненада. Добър преподавател е, добър е в шоуто, в което участва. Не съм очаквала от него и не знам дали е за негово добро. За партията му, хабер си нямах за нея. На ИТН също много се дразня. С всички от „Ку-ку бенд“ съм в приятелски отношения, но като влязоха в политиката, все едно нещо ми се пречупи, не са ми същите. Скоро срещнах Евгени Маестрото и го питах: „Защо така, човек“. Той вика: „И аз не знам“. Слава богу, той е настрана от политиката, той казва, че не е за него и не иска да се бърка. Тошко безумно много ме дразни, баш като шефа си. Арогантни и цинични хора не харесвам. 

- Стоян Михалев влезе тези дни на мястото на Христо Иванов.

- Със Стоян Михалев сме приятели от деца. Родителите му и моите бяха много близки и непрекъснато си гостувахме. Това не ми пречи впоследствие да ги хейтя, като не им е това попрището. Като ги гледам и в СОС - и там има актьори и музиканти, и не ми е нормално. Сега като видях и кого изпратиха в Европарламента - Ивайло Вълчев цял живот е бил сценарист и текстописец, какво ще прави там, с какво ще допринесе ми кажи? 

Това е тя:

- Родена на 24 юни 1971 г. в София.

- Родителите й са естрадната легенда Борислав Грънчаров и една от първите ни манекенки Светла Грънчарова.

- Става звезда още като тийнейджърка с първите български диско хитове.

- Прави музикална пауза от 15 г., докато отгледа сина си Венци Иванов, който днес е успешен треньор по тенис.