0

С тефан Командарев и Георги Дюлгеров са сред номинираните за най-добър режисьор на игрален филм за наградите на Съюза на филмовите дейци "Васил Гендов".

Дюлгеров ще се бори за отличието с работата си по „Записки по едно предателство“, а Командарев за „Уроците на Блага“. Останалите имена в категорията са Яна Титова за „Диада“, Надежда Косева“ за „Клопка“ и Иван Владимиров за „Чума“.

Народен театър

90 филма от игралното, документалното и анимационното кино ще се борят за тазгодишните награди, които Съюзът на българските филмови дейци раздава, в различните категории. Наградите ще бъдат присъдени от четирите журита за игрално пълнометражно, игрално късометражно, документално и анимационно кино. Присъждат се още награда за оперативна филмова критика, както и награда за книга или теоретичен текст. Ще бъде връчена и специална награда за цялостно творчество, която отличава кинотворец или артист за заслугите му към развитието на българското филмово изкуство. От 1 до 10 май ще можем да гледаме всички номинирани филми от програмата на фестивала в Дом на киното с вход свободен. Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 16 май в Народен театър "Иван Вазов".

Заглавия

Общо 12 родни ленти ще се борят за най-добър пълнометражен игрален филм. Това са „Апостол: Един нежен рицар в Бруталия“ на Петър Русев, „Аферата Пикасо“ на Ян Янев, „Бо Нан За“ на Андрей Гетов, „Диада“ на Яна Титова, „Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров, „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска, „Игра на доверие“ на Мартин Макариев, „Клопка“ на Надежда Косева, „Немилосърдната красавица“ на Николай Богомилов, „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев, „Чалга“ на Мариан Вълев и „Чума“ на Иван Владимиров. 24 общо пък са късометражните ленти, които ще се борят за награда. Сред тях са филми на Венцислав Сариев, Иван Абаджиев, Майя Виткова-Косев, Веселин Бойдев, Кристиян Бозов, Димитър Донски и др. При късометражните филми номинирани са Йоана Атанасова за „Лодка в дъжда“, Димитър Димитров за „Дъщерята на художника“, Настимир Цачев за „Гнездо“, Симеон Сокеров за „Свързани“ и Пенко Гелев за „Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия Дракон Димчо“. Любопитни са имената и на номинираните за режисьор за документален филм. Това са Димитър Коцев-Шошо за „Следеният човек“, Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева за „Една провинциална болница“, Мария Аверина за „Да летиш с плавници“, Николай Василев за „Ваклуш“ и Тонислав Дончев за „Последният гларус“.

Сценарий

Четирима за три филма са номинираните за най-добър сценарий – Симеон Венциславов и Стефан Командарев за „Уроците на Блага“, Яна Лекарска за „Защото обичам лошото време“ и Яна Титова за „Диада“. Петима са операторите, получили номинации за своето майсторство зад камера - Веселин Христов за „Уроците на Блага“, Емил Топузов за „Немилосърдната красавица“, Кирил Проданов за „Клопка“, Крум Родригес за „Гражданинът светец“ и Румен Василев за „Чума“.

Дабъл

Неизменно най-интересните номинации, както всяка година, са за актьорите. Две от дамите, номинирани за главна женска роля, са от филма на Мариан Вълев „Чалга“. Това са Елеонора Иванова и Цветелина Стоянова. Тяхна конкуренция за първото място са Ели Скорчева за „Уроците на Блага“, Маргарита Стойкова за „Диада“ и Неда Спасова за „Защото обичам лошото време“. Петима са и номинираните за главна мъжка роля. Това са Александър Трифонов за „Клопка“, Владимир Михайлов за „Защото обичам лошото време“, Георги Гоцин за „Апостол: Един нежен рицар в Бруталия“, Иван Николов за „Записки по едно предателство“ и Свежен Младенов за „Чума“. За поддържаща мъжка роля са номинирани Ивайло Христов и Пламен Димов за „Записки по едно предателство“, Николай Тодоров за „Клопка“, Стефан Денолюбов за „Уроците на Блага“ и Цветан Алексиев за „Диада“. Изборът при жените за второстепенна роля също ще бъде много труден, защото номинирани са Жаклин Дочева и Петра Църноречка за „Диада“, Розалия Абгарян за „Уроците на Блага“, Станка Калчева за „Апостол: Един рицар в Бруталия“ и Яница Атанасова за „Клопка“.

Музика

Петима от най-добрите родни музиканти са с номинация на гилдия „Композитори и звукорежисьори“ за най-добър композитор на игрален филм. Това са Александър Даниел и Росен Захариев за „Бо Нан За“, Калина Василева за „Уроците на Блага“, Петър Дундаков за „Отдалечаване / Arcadia” и Ашер Голдшмид за „Клопка“.