0

С амо няколко седмици делят света от дългоочакваното завръщане на Пандора в "Аватар: Пътят на водата". Продължените се появява повече от десетилетие след излизането на оригиналната кинолента, като трябва да оправдае бюджета си, превръщайки се в един от петте най-печеливши филма на всички времена.

Дори и планираните трета, четвърта и пета част да не постигнат успеха на "Пътят на водата", режисьорът Джеймс Камерън вече има идея и за шеста и седма част на "Аватар", съобщава „The Hollywood Reporter“. По думите на самия Камерън вече са започнали снимките на третия и четвъртия екран, но дали те ще бъдат излъчени на голям екран, предстои да видим. 

Режисьорът е убеден, че ако суперскъпото му продължение не се представи в боксофиса, той ще приеме намека и ще прекрати начинанието. Това би означавало Камерън да обърне гръб на един богат свят и история, на които е отдал повече от десетилетие от живота си.

Изминаха тринадесет години, откакто зрителите бяха пренесени на Пандора. "Аватар 2" се появява в различно време в историята на киното - боксофисът все още не се е възстановил напълно от последиците от пандемията COVID-19, а ерата на стрийминга промени разпространението на филми по начин, с който първият "Аватар" не трябваше да се бори.

"Аватар" беше технологичен пробив. Филмът се отличаваше с безпрецедентни визуални ефекти и предефинираше 3D филмите от новото поколение. Впечатляващите му визуални ефекти накараха много хора да отидат в кино салона, за да станат свидетели на завладяващата история. "Пътят на водата" също обещава да даде силен сигнал за технологичен пробив в киното, който допринесе и за забавянето на филма.

Първоначално Fox планираше продължението на "Аватар" да излезе по кината през 2014 г., но желанието на Джеймс Камерън беше да обмисли сериозно продълженията на легендарния филм. Към днешна дата режисьорът може да се похвали с четири готови сценария, разработени съвместно със сценаристите Рик Джафа и Аманда Силвър.

В "Пътят на водата", както може да се очаква, има подводни сцени, които според Камерън технологията все още не е в състояние да пресъздаде по правдоподобен начин. За Джеймс Камерън обаче технологичното ограничение е покана за иновации, като именития режисьор разработва нова технология, с помощна на която да постигне желания реализъм. 

Първите прогнози сочат, че усилията на Камерън може и да не се отплатят. Високата позиция, която трябва да постигне продължението на "Аватар", в съчетание със закъснялата му премиера, може да обрече франчайза. 

Пазарът е капризен и никой, дори Джеймс Камерън, не може да предвиди касовия успех. Едно нещо за "Аватар: Пътят на водата" е сигурно: филмът ще бъде изграден на основата на страст и новаторство. Дали това ще е достатъчно, за да оправдае бъдещите продължения, ще се разбере скоро.