0

Т еатрали събират подписка в подкрепа на Александър Морфов в Народния театър „Иван Вазов“ и оставката на г-н Василев. „Подписката продължава, тя е по интернет. Но интересното е, че никой от това министерство не обръща внимание. Досега са над 6000 подписа“, сподели Валери Йорданов пред „Телеграф“.

Решение

Въпреки лошото време пред Министерството на културата се събраха близо 100 човека в защита на Александър Морфов. Йорданов и колегите му, които присъстват на всеки протест, настояват, ако Морфов се върне, другите режисьори да могат да работят начисто и да се правят нови постановки, както и зрителят да не бъде дискредитиран с високи цени на билетите. “В театрите не може да се изисква 8 часа работно време, а това е една от причините за уволнението на Александър. Режисьорът може да работи и от вкъщи. Изходът е г-н Василев да подаде оставка. При всичките му грешки, меко казано, някой да му каже: Човек, ти бъркаш много. Няма друго решение“, заяви Валери.

Буквата

В момента се обсъждат юридически неща с юристи, като целта е да се направи нов закон в театъра. „Според г-н Василев буквата в закона твърди, че Морфов е в грешка. Ние всички сме в грешка под буквата на закона. Тоест тази буква не е валидна. По нея също така не може да премахнеш програма за достъп на култура. Трябва да има 250 места за студенти, ученици, пенсионери. А сега има само 10 такива. Трябва да бъдем чути, в нашата декларация сме казали, че никой от нас не се занимава с политика, никой от нас не иска да взима такава длъжност, на които искаме оставката“, отсече той.

Позиция

Сред тълпата беше и актьорът Христо Гърбов. „Това е национален проблем. Ние живеем безпардонно, не се уважаваме. Искаме с добро да заявим нашата позиция. То не е за лошо да свалим някой, макар че дотам се опира. Аз съм дошъл от уважение към колегите си. Г-н Василев кадрува, това му е желанието и си му е заложено. Но защо трябва да се минават етични граници? Случаят Морфов и Василев надхвърли рамките“, сподели Гърбов.