0

„Обиждат ни на улицата и отказват да ни обслужват в ресторанти и магазини, защото сме с голи рамене”. С тези думи съпруги на футболисти в Саудитска арабия, пожелали анонимност, се ожалиха от строгите правила, наложени от арабската култура

„Те дори не ни позволяват да носим шорти на плажа, въпреки високите температури. Иначе получаваме плашещи погледи дори от самите жени“, разкрива приятелка на футболист за DailyMail. 

„Изгониха ме от търговски център с обвинението, че не съм облечена подходящо”, възмутена е друга футболна съпруга. “Има много строги правила по отношение на жените и някои последствия могат да бъдат плашещи. Изпитваме страх'', добавя тя. 

Това представлява обратната страна на монетата! Ако футболистите осребряват себе си с лавина от милиони за участието си в Саудитската лига, от друга страна те трябва да се адаптират към начин на живот, напълно различен от този на Запад. Въпреки дъжда от пари, пречупването на мисленето не е лесна работа. И въпреки, че арабските шейхове, могат да купуват шампиони и да организират Световно първенство, промяната на традициите не е на дневен ред. Това е и причината някои знакови играчи, да напуснат страната - Бензема, който се раздели с отбора Ал-Итихад, до Хендерсън , който направи всичко, за да се върне в Европа, като се присъедини към Аякс.