0

А ктьорите Ники Сотиров и Диана Димитрова радват не само ценителите на изобразителното изкуство, но и хората, които се нуждаят от помощ. Много често те правят благотворителни каузи с творчествата си и подаряват усмивки на народа.

Изкуство

Сотиров твърди, че киното, театърът, телевизията не му стигат, за да изрази себе си, за това стига до картините, който го правят по-свободен. По думите му е невъзможно да рисува по поръчка, защото рисува чувства. Всяка негова изложба е с благотворителна цел. В началото на 2022 г. той представи прекрасни творби в изложбата „Финес“ и тя беше съвместна с художника Петър Пиронков и талантливите деца от Асоциация за подкрепа на децата. Неговите произведения били на стойност между 700 и 2000 лв. и всички събрани средства от закупените картини отишли при талантливите деца, които имат нужда от подкрепа. Това не е първата благотворителна изложба на актьора. Преди това е правел с цел подкрепа на младите художници, за „Пирогов“, за дома в „Дървеница“ и още други.

Талантливата Диана Димитрова, известна с актьорската си професия, се занимава още с писане и рисуване. По-слабо прочут факт е, че тя има и няколко издадени детски книжки, в които е създател не единствено на текста, само че и на илюстрациите. Именно тези илюстрации решила да подари на „ Пирогов” с цел да трансформират образа на болничното заведение и да накарат болните деца да се усещат по-добре. Две години картините стояли окачени по стените в личния й дом. „Време е да усмихват някой различен ”, счита звездата. Диана не рисува модели, вдъхновението й идва, когато застане пред платното. Средното си образование получава в училище в град Силистра, където учи в паралелка с профил рисуване. След завършване на гимназията е приета първа по успех в Националната художествената академия, специалност „Графика“. Актрисата споделя, че рисува от 5-годишна, а портретите са й слабост. Въпреки че мечтата й се осъществява, тя осъзнава, че това не е нейното място и се отказва още след първата година. Решава да кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ, където е и приета. През 2021 прави първа самостоятелна изложба „Жената“ в галерия nOva art space.

Директорът на Сатирата Калин Сърменов е известен и като любител на изкуството и рисуването. Той твърди, че при него този талант е наследствено от баба му и рисува от малък. Калин е завършил художествената гимназия и след това е учил в академията. Съвсем случайно Сърменов открива приложение за рисуване с пръст. Предвид малкото свободно време на актьора това приложение е точното попадение. Спестява му време, пространство и куп материали, изискващи се за една картина. Споделяйки във фейсбук профила си картина, вижда, че се хареса на хората и продължава да рисува. Също така прави портрети на приятелите му. Но директорът твърди, че това е само хоби и неговата професия и призвание е театърът. Не се мисли за художник, въпреки че има талант и око за този вид изкуство. Също така смята, че хората с тази дарба имат друго виждане за света като поредица от форми и съотношение между тях.

Картина на Калин Сърменов

 Картина на Калин Сърменов

Пространство

Актьорът Иво Димчев през 2014 г. открива МОЗЕЙ, независимо пространство за съвременно изкуство, в София. На 2 юли 2022 г. представя изложбата "Буйна еротика". Артистът излага бързо нарисувани картини, изобразяващи човешки тела в любовен акт. Самият акт на рисуване е една почти любовна война с образите и платното, казва той. Димчев започва да рисува спонтанно, вдъхновен от 3 големи картона, изхвърлени пред плод и зеленчук в Брюксел. Не използва четки, рисува с голи ръце и акрилни бои, а еротиката е абсолютно автентично присъствие в творбите му.

Иво Димчев с негов портрет

 Иво Димчев с негов портрет

Манекенката, актриса, художник и диджей Глория Петкова е в пълния смисъл на думата артист. За своите 27 години тя е постигнала толкова много в професионален план, че човек може само да завиди на невероятната й енергия и на способността й да изявява дарбите си по толкова впечатляващ начин.

Творба на Глория Петкова

 Творба на Глория Петкова

Васил Василев, освен водещ, актьор и певец е и художник. Талантливият актьор Зуека превърна своето хоби в своя работа, а какво по-хубаво от това. Откакто се премести в чужбина, той се издържа от картините си. Зуека рисува от дете, но покрай ангажиментите си в телевизията и театъра бе оставил на заден план тази своя страст. В началото на обявеното извънредно положение обаче той помагал на своя син в рисуването и любовта към четката се върнала. След това измайсторява 40 работи за един месец в много цветове и форми, търсейки посланията по вечните теми като любовта и приятелството. 11 от тях продава веднага онлайн.

Всъщност Василев признава, че досега е бил в „зимен сън“ относно рисуването. Оказва се, че популярният актьор и водещ притежава безспорен талант и като художник. Платната му се оценяват високо и се продават като "топъл хляб" в чужбина. Последната самостоятелна изложба на Зуека беше през тази пролет във варненската галерия "Папийон". Тогава критиците определиха творбите му като фигуративни и илюстративни, а образите в тях – като инстинктивно деформирани и издължени, напомнящи за магичното въздействие на куклите в театъра.

Зуека с негови картини

 Зуека с негови картини