0

С ашка Васева готви сюрприз за примата на българската естрада.

Тя ще донесе от Германия за Лили Иванова уникален медальон на Свети Христофор, обяви пред „Телеграф“ самата тя.

Бижуто е ръчно изработено от монасите в мюнхенския манастир „Андекс“ и ще е скромен подарък за примата в знак на благодарност за подкрепата в борбата й с ослепяването.

Манастирът Андекс, в който изработват медальона на Свети Христофор

 Манастирът Андекс, в който изработват медальона на Свети Христофор
Уикипедия

Грешница на любовта

„Другите колеги го изиграха артистично във Фейсбук, докато тя реално го направи. Лили вчера ми звънна по телефона и беше такова щастие за мен. Отново ми подаде ръка, като ме покани, като се прибера в България, да се видим и да помислим да направим заедно. Явно тя има някаква идея. Аз също имам, но ще чуя първо нейната. Предложи ми искреното си приятелство и не искаше подаръци, но въпреки това аз ще й донеса нещо символично“, сподели Сашка Васева. Тази година се навършват 30 г. от първата им поява заедно на сцената на „Пирин фолк“, където през 1994 г. Лили представи песента „Грешница на любовта“ (музика Тончо Русев, стихове Евтим Евтимов), а Сашка й припяваше във вокалната група с Лия и Деси Арабаджиева.

Легенда

„Аз имах такъв медальон за врата, който си го бях намерила на земята ден преди да родя големия ми син Христо-Никола. Дълго време го носих, но го загубих. И сега, като идвах за контролен преглед в Германия, го намерих отново в манастира „Андекс“. Медальонът е от сребро с инкрустирано злато.

От едната страна е картината на Свети Христофор как преминава през реката, носейки човек на раменете си, а от другата страна пише на немски „Господ те закриля“, разказа още певицата. Тя припомни и легендата за любимия си светец, който бил двуметров исполин красавец, но загубил зрението си, а лицето му станало на вълк, щом пристанал на злото.

Затова Господ му дал за урок да направи добро на злия и след като пренесъл на гръб и Лукавия, му върнал красотата. „Ако Мадона ми се беше обадила, нямаше да се радвам толкова, колкото иконата на българската музика“, добави още любимката на народа.