0

- Остават броени дни до юбилейния концерт в НДК на 3 ноември. Как успявате вече цели 45 години да сте най-обичаният и харесван дует в България?

Здравко: Благодарим. Дано не е само твое мнение, а повече хора да мислят така (смее се).

Катя: Просто си вършим работата съвестно и качествено.

Здравко: С две думи си гледаме работата (смее се).

Катя: Никога не подценяваме публиката, независимо къде сме. Макар и толкова години все още имаме притеснение, преди да излезем на сцената. Ако уважаваш професията си и публиката, те ще ти се отблагодарят.

Здравко: Независимо къде е изпълнението ни винаги държим на пълен професионализъм. Може да сме в село на полянка, но е важен стилът ни на обличане. Няма как да ни видите да се качим на сцената с дрехите, с които сме пътували примерно. Това ще е обидно към нашата публика.

- Разкажете ни малко какво да очакваме и какво ще видим в НДК идния четвъртък?

Катя: Всъщност имаме двоен юбилей. С нашия бенд „Ангелите на Ритон“ имаме 10-годишен юбилей. През 2012 г. започнахме заедно, та до ден днешен.

Здравко: Истината е, че когато си с бенд, на живо в залата, усещането е различно не само за нас, но и за публиката.

Катя: Вложили сме цялата си креативност и въображение за сцената. За пореден път работим със сценографите, които работят за европейските турнета и изпълнители като Енрике Иглесиас. За звука се грижат „Сава про“, с които работим от 7-8 години.

Здравко: За нас НДК е много специално място, то е нещо като шоурум, защото почти всяка година правим концерт и винаги има по няколко нови песни, които представяме на публиката, освен любимите им хитове. Поставили сме си за цел концертите да бъдат все по-добри и по-добри. Нашата цел не е печалбата, а да покажем, че ние, българите, можем да правим красиви неща, доколкото ни позволяват условията и средствата.

- Като стана въпрос за средства, след пандемията е доста трудно за повечето хора. Как се справяте с тази ситуация, тъй като има ваши колеги, които изнемогват?

Здравко: Всички имахме пауза, след този стрес около Ковид и сега хората се отпуснаха. В НДК тази година няма свободна дата за концерт и залата се пълни. Публиката има глад за концерти, разбира се, има избираемост, компетентност и сама определя за къде да купува билети и къде не. Това нещо ни показва, че оценяват истинския труд на изпълнителите и ние сме благодарни за това.

Катя: В четвъртък ще изпеем най-големите си хитове, ще изпеем и песни, които са нови и още не сме изпълнявали на концерт, само на турнето за първи път. Ще има и нова премиерна песен, която не е изпълнявана никъде, но ще запазя в тайна подробностите, само ще допълня, че музиката е на Стефан Димитров, текстът на Драго Драганов и ще има специални гости.

Здравко: И те не са от чужбина (смее се).

- Голям скандал се развихри около Филип Киркоров и концерта ви, тогава бяхте доста обидени, а днес виждам, че вече гледате през смях на ситуацията.

Катя: Ами вместо да ни избодат очите, ни изписаха вежди. Който не знаеше за концерта на „Ритон“, вече разбра (смее се).

Здравко: Ние, ако знаехме, че така става, нямаше да заложим пари на бордове, плакати и др. (смее се).

- След концерта какво планирате, тъй като зная, че вие неспирно работите? Новата песен, която споменахте, ще има ли видео?

Катя: Имаме една съвсем нова песен, казва се „Тъжен танц“ и ще заснемем видео на нея, но няма да я пеем на концерта, ще я оставим за следващите ни концерти, тъй като турнето продължава с бенда. Тя е убийствена песен и е в албума, който се забави заради пандемията, но ние ще го издадем.

Здравко: Много нови песни наведнъж пуснахме последните години и за това сега задържаме малко темпото. Албумът трябва да има 10 песни, а ние още не можем да решим коя да бъде десетата, това също забавя процеса.

Катя: Албумът ще излезе на компактдиск и цветна винилова плоча. Последните няколко години издадохме червена, жълта и бяла плоча и сега ще видим за друг, неизползван цвят от нас.

- Много хубаво, че правите албуми, които излизат и на диск, и на плоча. Тъй като в днешно време много малко изпълнители го правят, тъй като се залага на гледания в интернет, но пък за феновете това да държиш в ръцете си диска или плочата е много по-сантиментално.

Здравко: Точно заради това го правим. Хората предпочитат да си свалят онлайн албума, но за ценители това е нещо, което ти пълни душата. Особено плочите, те са за истинските ценители, този звук не може да бъде заменен с никое друго устройство.

Катя: Когато издадохме първата си винилова плоча (от новото време), през 2012-2013 г. Тогава много малко хора имаха грамофон, а сега вече има много повече търсене. Сега, разбира се, е много по-лесно да се снабдиш с него и има на много по-изгодни цени. Новата мода сега са касетите, което е доста интересно.

- Казахте, че турнето продължава, какво следва след София, кои градове?

Катя: Ще обявим дати малко по-нататък, тъй като още обобщаваме градовете. Много ни се иска в Стара Загора в летния театър, които е в ремонт от няколко години, та 2023 г. със сигурност ще бъдем там.

Здравко: По принцип турнето го правим на едни и същи места, естествено правим го в градовете, в които има големи летни театри, за да могат да ни поемат разходите. Ние в една малка зала не можем да си покрием разходите, защото сме с целия бенд и с транспорта, сценографи и т.н. Но въпреки всичко се справяме и пълним залите. В социалните мрежи много често ни питат кога ще отидем и в техния град и ние не знаем какво да им отговорим, та заради това решихме, че трябва да обиколим и по-малките гадове следващата година, за да не остават пренебрегнати. За жалост в по-малките градове сме без оркестъра и въпреки всичко хората ни се радват само защото са се затъжили. Живото изпълнение е несравнимо удоволствие, ние самите се чувстваме много по-сигурни, когато зад нас е един оркестър, с който 10 години си познаваме, както се казва и кътните зъби и всичко е в синхрон. Но когато не могат да си позволят бюджетно да сме цялата група, ние нямаме избор и го правим без бенда.

Катя: Всички музиканти и вокалистите са завършили висше музикално училище, не че това е определящо, но са много грамотни музиканти и за това всичко ни се получава толкова качествено.

Здравко: Това са хора, които са се отдали на музиката, а не са за популярността.

- Разбрахме, че много добре се познавате с вашия бенд. Но вие двамата от толкова години се познавате, че има ли как да се изненадате с нещо един друг?

Катя: Не! Ние сме 45 творчески заедно, но ние сме от преди това заедно.
Здравко: Представяш ли си колко сме си омръзнали...(смее се). Когато аз й кажа: “Кате, ти знаеш ли, че...“ и тя започва да говори с мен все едно са ни сраснали мозъците. И това се случва толкова често, че вече се плаша да не би да ми е влезнала в главата по някакъв начин и да разбере всичките ми тайни.

Катя: Имаме една песен „Крадецът на мисли“, нова е, ще я изпеем в НДК, та тя сигурно е писана за нас.

- В този ред на мисли има ли песен, която да е свързана с вашия личен живот? Има ли песен, която свързвате с вашия личен живот?

Здравко: В повечето песни се припознаваме...

Катя: Песента „Елате ни на гости“ е писана конкретно за нас, Венци Мартинов написа текста 1986-87г. Благодарение на това, че пътуваше с нас на турнета и по този начин видя личните ни взаимоотношения.

- За какво спорите най-често?

Катя: За какво ли не... за всичко (смее се).

Здравко: Дори и за неща, които не разбира, пак спори с мен (смее се).

- Кой е по-отстъпчив от двамата?
Здравко: То ако някой отстъпваше, щяхме да сме се развели вече (смее се). Ние всеки ден се надпреварваме кой е по-умен и кой е по-велик и така сигурно ще продължи.

Катя: Има моменти, в които някой отстъпа, разбира се.

- Какво си пожелавате за в бъдеще?

Катя: Пожелаваме си здраве, да не ни напускат вдъхновението и упоритостта.

Здравко: А за в близко бъдеще си пожелаваме концертът да бъде поне толкова хубав, колкото последните години или колкото концертите от турнето

Катя: Здраве като имаме, всичко имаме. То е най-важното.

Здравко: Когато има периоди като Ковид, осъзнаваш, че всичко друго освен здравето се обезсмисля. Слава Богу, ние не се разболяхме, може би защото си сложихме всички възможни ваксини.

Катя: Има промяна в психиката на хората след тази пандемия, дали от изолацията или от болестта. Усеща се паника и неспокойствие повече от преди.

Здравко: Дано всичко се оправи, включително и войните и болестите, те също се отразяват и на културата, и на психиката на хората.

Катя: Пожелавам на всички да са живи и здрави и че колкото и тежки времена да ни „цепят“, ще ги прескочим.

Здравко: И да не забравят да слушат дует „Ритон“!

Това са те:

*“Ритон“ е български дует за поп музика, създаден през 1975 г. от Катя Михайлова и Здравко Желязков

*Тя е родена на 18 март 1958 г.

*Той е роден на 20 януари 1953 година в Момчилград

*Двамата са възпитаници на Естрадния отдел в Българската държавна консерватория – завършват през 1977 г.