0

Т акива като Тина Търнър са незаменими, възкликна емоционално пред „Телеграф“ Богдана Карадочева след кончината на Кралицата на рокендрола.

Тя си спомни с умиление за първата си среща с Тина Търнър и разказа за читателите на „Телеграф“: „Запознахме се в БНТ. Бяхме трите – Тина Търнър, Васа Ганчева и аз. Говорихме си за музика. Казах й, че съм й голяма почитателка. Тя ме разпитваше за българската музика, какъв стил пея. Срещата ни беше около час. Прекрасна, гениална певица! Като чух отвратителната вест, плаках много. Нали казват, че няма незаменими хора – е, не е така - тя е незаменима! Бях й на концерта в „Универсиада“, бях и във Виена. Тя е нещо невероятно. Каква енергия! Каква сценична мощ!“

1981

Годината е 1981. Тина Търнър идва за поредица от концерти у нас в София, Пловдив, Варна и Бургас. Това е след развода с Айк Търнър и опитите да се отърси от кошмарите. И точно преди да се завърне на сцената като още по-голяма звезда.

Турнето у нас минава под зоркия поглед на милицията и Държавна сигурност. Навсякъде се отнасят с почитателите на музиката като с диверсанти. В „Универсиада“ са доста груби с част от феновете, не им дават да скачат и играят под енергичните звуци. Повечето не могат да поднасят и цветя, защото не им позволяват да доближат сцената. А Тина се раздава на сто процента, пее хитовете си, енергично танцува. 

През 1986 г. получава звезда на алеята на славата в Холивуд.

 През 1986 г. получава звезда на алеята на славата в Холивуд.
АП/БТА

Силвия

У нас Силвия Кацарова често е сравнявана с Тина Търнър. Пред „Телеграф“ тя разказа: „Тя беше една цяла епоха. Това, което е сътворено от 60-те до 90-те, е сякаш златният век на музиката. Хитовете, които са от нашето време, така го усещам, завладяваха. Тина Търнър е от героите на нашето време. Тя остави огромно наследство. Все не успявах да я видя на живо. Като бе в България, аз по това време пях в Германия. А после в Норвегия имах концерт по същото време. И така все се разминах. Но много нейни концерти изгледах. Боже каква жена! Много ми е мъчно, защото животът й е бил толкова тежък, толкова труден. И накрая, когато си отива, пак го прави с мъка. Боже, защо толкова мъка на тоя свят! Много съм в депресия, защото стойностните хора сякаш по този начин си отиват!“ Запитана за любимите си песни на Тина Търнър, Силвия Кацарова отговори: „Хитовете й всеки ги знае, много са ми любими. Остана си като една звезда в нашия свят и сега свети сред звездите в отвъдната сцена. Аз загубих много мои познати музиканти, нашата гилдия си отива. И в момента, когато говоря, денят сякаш е такъв тъжен, мрачен. Вчера имахме разкошен концерт в Благоевград, площадът беше пълен! Отдавна не съм пяла на такъв площад. А с тази вест за Тина Трънър, сега ми е много тъжно“.

С Елтън Джон много се карали, но после станали първи приятели.

 С Елтън Джон много се карали, но после станали първи приятели.
АП/БТА

Тенеси

Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, щата Тенеси. Истинското й име е Анна Мей Бълок. Първо баща й изоставя семейството, а след това и майката. Ана Мей 16-годишна отива при Айк Търтър и го моли да се включи в неговата група. Айк от пръв поглед я харесва, но две години я държи в очакване. Двамата се залюбват и скоро решава да я пробва и като певица. Вижда потенциала й с неизчерпаема енергия и чувствено пеене. Сам й дава артистичния псевдоним Тина Търнър, без да я пита. Двамата се женят, а сладката приказка бързо се превръща в кошмар. Айк ревнува Тина без основание, но пък с много побои и психически тормоз. След години тя ще си спомни в своята автобиографична книга, че често я изнасилвал брутално.

Тина се изявява и като автор на песни. Написва почти биографичната Nutbush City Limits за родния си град и тя дълго време е най-големият й хит и нейна музикална емблема. С Айк правят нови версии на It's Gonna Work Out Fine и Proud Mary. Пишат с Фил Спектър и хита River Deep – Mountain High.

Следва драматичен развод, приключил през 1978 г. Тина обаче изпада в депресия. По собственото й признание тя често се изкушавала да посегне към чашката или наркотиците, но само вярата я спасявала. Прави опит за самоубийство, но е намерена навреме и спасена. Следва дълъг и тежък размисъл. Решава, че музиката е нейното спасение и бяга в Европа, далеч от бившия си съпруг.

И в един момент публиката й я преоткрива и казва, че за нея тя е кралицата на рока. А Тина вади хит след хит - We Don't Need Another Hero, Let's Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, Golden Eye, I Don't Wanna Fight, It Takes Two, Typical Male, What's Love Got To Do With It, The Best и т.н.

Снима се и във филми. Участва във филми – в екранизацията на първата рок опера „Томи“ с „Дъ Ху“, в „Лудия Макс 3: Отвъд Клетката на смъртта“, „Последният екшън герой“. Участва и в ексцентричния Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, взел като отправна точка едноименния хит и албум на „Бийтълс“.

Записва 9 студийни албума. Продава над 100 млн. копия от албумите си. Носителка е на 8 награди „Грами“. Тина Търнър влиза в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. като солов изпълнител, след като за първи път е включена там заедно с Айк Търнър през 1991 г. Има и звезда на Холивудската алея на славата.

С Мик Джагър, който от нея заимствал прочутите си движения на сцената.

 С Мик Джагър, който от нея заимствал прочутите си движения на сцената.
АП/БТА

Швейцария

Тина Търнър казва, че намира щастието с втория си съпруг, германския музикален мениджър Ервин Бах. Двамата се залюбват в средата на 80-те години, но се женят едва през 2013 г. Двойката заживява в Швейцария, като Тина се отказва от американското и получава швейцарско гражданство. Тина става будист. Тя се разболява от рак на бъбреците. През 2017 г. Ервин й дарява единия си бъбрек. През 2018 г. Тина преживява трагедия със загубата на най-големия си син Крейг, който се самоубива. Той е от връзката й с бившия музикант от групата на Айк Търнър - Реймънд Хил. Другият син на Тина - Рони, чийто баща е Айк, умира от рак на дебелото черво през 2022 г. Тя има и двама осиновени синове - Айк-младши и Майкъл, които са деца на Айк от предишна връзка. Дълго време тя се бори с рака и накрая се предава.

Тина Търнър е може би най-влиятелният музикант на нашето съвремие. Тя най-често е имитирана и подражавана в различни музикални формати по телевизиите на света. „Проправи пътя за толкова много жени в рок музиката, черни и бели“, най-кратко и точно обобщи кралицата на диското Глория Гейнър.

Тина Търнър в интервю за сп. „Мари Клер“ през 2018 г. казва: „Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че е бил едно прекрасно пътуване. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че не е важно какво се е случило, а как се справяш с него“.

В Швейцария, Великобритания и Щатите на различни места по света, свързани с Тина Търнър, феновете оставят цветя, сувенири и снимки в нейна памет.

 В Швейцария, Великобритания и Щатите на различни места по света, свързани с Тина Търнър, феновете оставят цветя, сувенири и снимки в нейна памет.
АП/БТА