0

Д ъщерята на един от най-големите ни хитмейкъри Тодор Димитров-Токича – Бетина, му е станала шефка. Това разкри пред „Телеграф“ самият той. Тази седмица композиторът се завърна в музиката след 15-годишно отсъствие. Той се оттегли изненадващо точно когато бе на върха на славата си и всяка негова песен се превръщаше в супер хит. Тогава той бе един от музикалните продуценти в „Пайнер“, а днес има собствена компания, наречена „Токича Проджектс“.

Оригиналност

Именно неин управител е Бетина Димитрова. „Бетина живее вече повече от 5 години в Лондон. Завърши бакалавър по филмова и телевизионна продукция с пълно отличие в University of Hertfordshire и в момента учи магистър - музикален бизнес в ICMP London. Магистратурата й е свързана пряко с дейността на „Токича Проджектс“. Тя има нужното образование и вече повече от три години професионален опит в британския шоубизнес и затова нямаше смисъл да си и помисляме за друг управител на нашата компания, който може да приложи наученото и видяното от британския шоубизнес и използва всички създадени контакти извън България“, обясни Тодор Димитров. Бети е само на 23 г., а дебютният му изпълнител – на 19. „Опитахме се да направим смесица от екип от доказани имена в българския шоубизнес и новата генерация, които са готови да внесат свежи иновативни идеи. Целта ни е да се учим едни от други. Нашата компания цели да работи с артистите си по западен модел и допринася за развитието и популяризирането на изпълнители, които не са просто „продукти“ за бързо изчерпване само за едно лято, а изпълнители, чиято музика остава във времето. Началото винаги е трудно, когато се стремиш към оригиналност, но сме сигурни, че ще достигнем дотам, където сме се насочили“, допълни още маестрото.

Новаторство

Завръщането му в музиката е дълго чакано от почитателите на Гергана, Анелия, Емилия и още знакови имена в попфолка, за които е написал най-хубавите си песни. Ето и причината: „През последните години в българския попфолк се усеща огромната липса на красивата балканска музика. Основната цел на нашата музикална компания е да открива и предоставя нови талантливи артисти, които да популяризират качествената балканска музика, стремейки се към оригиналност и новаторство откъм настоящите музикални компании на българския пазар“. А най-задаваният въпрос е защо се оттегли в най-големия си апогей и какво е правил толкова време. „Реших, че имам нужда от промяна. Исках да завърша няколко документални филма, които бях започнал, и все не ми достигаше време. През последните години се занимавах основно с документалистика и съм направил над 100 документални филма на тема история, археология и изкуство. Но никога не съм спирал да се занимавам с музика“, казва Токича.

Тенденция

А ето и как вижда днешната ситуация: „Като всяко нещо и в музиката тенденциите се сменят. Винаги една песен с добра музика, аранжимент, изпълнение и текст въздейства на публиката“. Новото начало е свързано с нов изпълнител, но верните фенове се вълнуват дали работи отново и с доказаните звезди. „Гергана, Анелия и Емилия са много талантливи изпълнителки и винаги с удоволствие съм работил с тях, както и занапред бих го правил с радост“, отвръща композиторът. Много от неговите хитове са написани по текстове на съпругата му Кремена Димитрова. Какво е да работиш с жена си? „Ние сме били винаги един екип и работим с лекота“, категоричен е Тодор Димитров. Той признава, че няма спомен как се е появил прякорът му Токича, тъй като от малък приятелите го наричат така.

Певец от Детската Евровизия е първата му звезда

Преди броени дни излезе първата на песен на Токича след голямото му завръщане - „За теб“. Тя се изпълнява от 19-годишния Айвън, който тази пролет завърши Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Меломаните си го спомнят като участник в надпреварата на Детската Евровизия през 205 г., а 3 г. по-късно предизвика фурор в „Гласът на България“ с Mercy и Mama Knows Best, където гласът му достига нечувани височини. Участвал е в музикални формати в „Шоуто на Слави“, „Големите надежди“, и е победител в множество певчески конкурси в България и чужбина. „В последните няколко месеца Айвън стана популярен в платформата Тик-Ток като Иван Стоянов, който изпълнява световни и българския хитове със собствен почерк и аранжимент. Бетина беше първата от нас, която чу гласа му в Тик-Ток и ми го изпрати. Аз бях много впечатлен от таланта му, един от най-въздействащите и технични гласове, които някога съм чувал. Направихме няколко пробни студио сесии и след броени дни Айвън официално стана част от екипа на „Токича Проджектс“. Следващата песен на Айвън вече е готова и ще излезе много скоро. Планирали сме и проекти с някои от доказаните имена в попфолка, но засега ще ги запазим в тайна“, сподели Тодор Димитров.