0

Б ившият български национал Благой Георгиев даде интервю за Gong.bg, в което се спря на имена като Илиан Илиев, Христо Стоичков, Венцеслав Стефанов и Валери Божинов.

"Божинов? Водещият? Божинката винаги съм го чувствал близък“, сподели Благой.

„Доста случки имаме с него, които не са за разказване. Той достатъчно прави всеки ден с неговите появи, всеки ден е случка на него. Не успях да го гледам на Нова година, надявам се, че добре се е справил", призна Джизъса.

"Познавам се с Илиан, но не знам как работи. За един треньор фактите говорят. Черно море е на първо място, като винаги е в челните места в последните 10 години. Само адмирации за Илиан. 

Първите 2-3 мача винаги има едно избухване, но се надявам при новия треньор да има постоянство. Със звезди всеки може, но като нямаш тези средства, вече си личи работата на треньора. При него се получават нещата, явно е кадърен човек", започна той.

"Христо Стоичков е човекът, който за първи път ме взе в националния. Най-големият български футболист и голям човек. Може би доста държави ни знаят заради него. Всичко е казано за него, едно много голямо „браво“ и благодаря от името на цяла България", продължи Георгиев.

"Винаги ще чувствам близък Венцеслав Стефанов, той ми подаде ръка, когато бях на 16 години. Той ме вкара в големия футбол, бил е винаги близо до мен и ми е давал съвети, които не винаги съм слушал. Тая само добри чувства към него и така ще си остане. 

Аз играех в Германия, преди да отида в Русия и имах предложение от Кьолн за 3 години и ние седим с него и той ми каза: "Благо, ще ти кажа само едно: детето ти като порасне няма да те пита къде си играл, а като отвори хладилника ще пита - „а, бе, тате, мляко има ли?"

Аз разбрах какво има предвид и така останах много години в Русия. Лошото е, че понякога не съм слушал съветите му", добави бившият футболист.

"Всички имена, които каза са доста близки до мен. Голям респект към Черчесов. Той е може би най-добрият треньор, с който съм работил (в pуските Терек Грозни и Амкар Перм). Голям професионалист. И винаги си държи на думата. 

Имало е случаи, когато не са ни платили заплатите и той казва да не излизаме на тренировка. 

Той много изискваше от нас, помня като на тренировки ни взимаха кръв, теглиха ни на килограми. Прасе да бях, нямаше да ме теглят толкова - всеки ден. Накрая вкара дрегер за алкохол, още на първата тренировка изпаднаха 10 човека с много тежки глоби. 

Глобяваха ни за по-високи килограми. Това е, дисциплината беше най-важна за него и съм научил много неща", припомни Благой Георгиев.

"Жената до мен – Ивана Главчева е жената, която обичам. Много истории имам.

На преден план ми излиза, когато бяхме на мача Байерн Мюнхен - Манчестър Юнайтед. Естествено, бяхме при Байерн, не сме били в агитката на Манчестър и когато те вкараха гол тя започна да се радва. Всички започнаха да ни гледат, а аз се опитах да им обясня, че не разбира. Понякога заради жена могат да те набият", засмя се Благой.

"За Рамзан Кадиров (лидер на Чечня, благодетел на Терек Грозни - бел. ред.) мога книга да напиша, много го уважавам. Той ми е помагал много пъти.

Може би като ми даде първия джип. Играхме със Зенит, бихме ги и вкарах гол. Това беше вторият ми мач в Русия, не знаех нищо.

След мача влизаме, къпем се и домакинът ни предупреди, че шефът идва. Сложих кърпата, дойде той и ми хвърли едни ключове. Каза ми да вкарвам всеки мач. Този човек е идвал на почти всяка тренировка, всеки мач, винаги ни е поддържал, дори да паднем. Повдига духа и ти се иска да се представиш по-добре в следващия мач.

Имам един случай, Рууд Гулит ми беше треньор (в Терек Грозни) и почна поста. Аз, както винаги, постя. Той ми вика, че няма да играя, а аз съм капитан на отбора.

Казах му, окей няма да играя. Аз постя от 15 години и не исках да споря. Играем със Спартак Москва и ни водят 2:0 на полувремето. Каза ми да загрявам и аз му казах, че нямам сила.

Паднахме 3:0 и вечерта му е звъннал, който трябва, и го е питал защо не играе Георгиев. Питаха го каква религия изповядва, а той отговорил, че е атеист. Намазаха му ските бързо. По-добре да вярваш в нещо, отколкото да си атеист. Никога не съм имал проблеми."