0

М омчето с китарата Ед Шийрън пристига за първия си концерт в България догодина. Новината за гостуването му на 31 август 2024 г. на Националния стадион буквално се превърна във водеща миналата седмица, когато бяха пуснати в продажба билетите. Над 200 000 души чакаха на виртуална опашка, за да си купят, а еуфорията продължава и до днес, правейки шеги като „Заменям апартамент в „Обеля“ за билет за концерта на Ед Шийрън“, актуални в контекста на заобикалящата ни среда.

Истерия

Това може би е най-масовата истерия за музикално събитие у нас, а причината е ясна – Ед Шийрън е най-голямата актуална звезда, която ще посети страната ни в пика на своята кариера. Националния стадион са пълнили и „Рамщайн“, „Металика“, Мадона, но със сигурност не е имало чак такава борба за билети. Ед Шийрън изпрати и специално видеообръщение към феновете у нас. „Здравей, България. Ще бъда при вас на стадион „Васил Левски“. Надявам се го произнасям правилно. През лятото на 2024 година ще бъде първото ми шоу в България и нямам търпение.“ Британската звезда пристига у нас в рамките на предстоящото си турне „+ - = ÷ x“ Mathematics, което ще премине през Азия и Европа.

Предстоящите тур дати в Азия ще бъдат първите му от 2019 г. насам, а европейските концерти са продължение на миналогодишната му визита на континента. Новините идват непосредствено след супер успешното му турне в САЩ, където Ед постави множество рекорди по посещаемост, включително – на стадион SoFi в Лос Анджелис и стадион MetLife в Ню Джърси, като на последния артистът направи рекорд по най-голяма посещаемост на концерт в САЩ за един ден в историята. Преди да свири и пее у нас, Ед Шийрън ще изнесе концерти в Загреб, Белград и Букурещ.

Албум

Само през тази година той издаде два албума - "-ʼ (Substract) и Autumn Variations, като и двата достигнаха до №1 в целия свят. И двата албума, дело на работата на Шийрън с Аарон Деснър от The National, получиха изключително позитивни отзиви от критиката и публиката. Substract е вдъхновен от "неразрушимата връзка" с жена му Чери Сийборн. Съпругата му беше диагностицирана с тумор, докато беше бременна с второто им дете, и тракът No Strings е вдъхновен от изпитанието, през което двойката е преминала. Представяйки песента пред публиката в Лондон, Ед сподели публично: "Когато се ожених, баща ми каза: „Няма да разбереш какво е истинската любов и бракът, преди да се появи смъртта и истинската болест“. Той каза това, защото му се е случило, когато се е оженил за майка ми. Имало е истинска скръб в семейството и истинска болест, през която е трябвало да преминат. Баща ми каза още, че това ги е сближило и веднъж случи ли се, връзката става неразрушима. Женен съм от почти пет години и винаги съм усещал истинска близост. Но миналата година се създаде тази нерушима връзка. Знам, че човек трябва да усети това още преди брака и децата, но миналата година разбрах, че ако можем да преминем през това, значи можем да минем през всичко“.

Голямо преживяване за музиканта е и участието му в хитовия сериал на HBO “Игра на тронове“. Той се появи като войник, който пее в първата серия от седмица сезон и сбъдна мечтата на актрисата Мейзи Уилямс да се срещне с любимия си певец.

Любов

Всъщност Ед и Черил се познават от 11-годишни, а връзката им започва през 2015 г., когато и двамата заживяват заедно в Ню Йорк, където финансистката учи, а по-късно и работи. През 2018 година се женят на скромна церемония с едва 40 гости, а година по-късно се ражда и първото им дете, за което Шийрън сподели, че са влюбени в нея. Миналата година двамата станаха родители на още една прекрасна дъщеря. Преди да се роди тя обаче, Ед изживява най-трудния период в живота си – жена му е диагностицирана с тумор по време на бременността, най-добрият му приятел умира и го викат в съда по дело за плагиатство. "Работих върху - "-ʼ (Substract) в продължение на десетилетие, опитвайки се да извая перфектния акустичен албум, създавайки и записвайки стотици песни с ясна визия за това, което смятах, че трябва да представлява. Тогава в началото на 2022 г. поредица от събития промениха живота ми, менталното ми състояние и в крайна сметка самия начин, по който гледах на музиката и изкуството. Писането на песни е моята терапия. Помага ми да осмисля чувствата си.

Пишех, без да мисля какви ще бъдат песните, просто излях всичко, което усещах. И само за седмица замених това, което ми беше отнело толкова време, с най-дълбоките си и мрачни мисли. В рамките на един месец казаха на бременната ми жена, че има тумор, за който не може да бъде предприето лечение до раждането. Най-добрият ми приятел Jamal – мой брат, почина внезапно, а аз се озовах в съда, защитавайки почтеността и кариерата си като автор на песни. Бях погълнат от страх, депресия и безпокойство. Имах чувството, че се давя, че съм под повърхността, гледам нагоре, но не мога да изплувам и да поема въздух. Като артист усещах, че не мога искрено да представя пред света произведение, което не показва точно как се чувствам и как трябва да изразя себе си в този момент от живота си. Този албум е точно това. Той е прозорец към душата ми. За първи път не се опитвам да създам албум, който да се хареса на хората, просто изразявам нещо, което е искрено и показва къде се намирам в този момент от живота си. Това е съдържанието на дневника ми от миналия февруари и моят начин да го осмисля“, сподели в социалните мрежи изпълнителят.

Ед Шийрън от дете е един от най-големите фенове на английския отбор от Лига 1 Ипсуич Таун.

През сезон 2021/22 той бе картотекиран в отбора с фланелка с №17. "Футболният клуб е важна част от местната общественост и това е моят начин да покажа подкрепата си. Винаги съм се наслаждавал на визитите си на стадион "Портман Роуд" и нямам търпение феновете да бъдат върнати на стадионите", отсече Шийрън, който преди две години подписа договор с тима да спонсорира фланелките на мъжкия и женския отбор. Символът на фланелките изобразява математически символи и думата tour – по този начин Шийрън направи реклама на предстоящото си турне. В началото на месеца Ед пък изненада в съблекалнята играчите на Ипсуич след победата им с 3:0 над Хъл Сити. След като поздрави футболистите за успеха им, звездата пя заедно с тях хита си от 2017 година Perfect. На видео, което бе качено в социалните мрежи, се вижда как певецът си прави селфи с играчите, докато те пеят с пълно гърло.

Най-богатият британски музикант на възраст до 35 г.

Ед Шийрън, Адел и Хари Стайлс са сред най-богатите музиканти във Великобритания на възраст до 35 години според Sunday Times Rich List. Всеки от музикантите в списъка притежава състояние от над 150 милиона британски лири. В общия списък на най-богатите хора в Обединеното кралство състоянието на личностите обаче надхвърля 350 милиона. Така например богатството на премиера на Великобритания Риши Сунак и съпругата му се оценява на 529 милиона лири.

32-годишният Шийрън е първи сред музикалните звезди и на седмо място в общото класиране на знаменитостите до 35 години с 300 милиона лири, които продължават да се увеличават благодарение на новия му албум Subtract. Едуард Кристофър Шийрън е роден на 17 февруари 1991 г. в Хебдън Бридж, Западен Йоркшир. Израства в бедно семейство. През 2008 година се мести в Лондон, за да се занимава с музика. 3 г. живее като бездомник - спи във влакове на лондонското метро и по диваните на приятели.