0

И змислената история на Томи Шелби в култовия сериал Peaky Blinders донесе на ирландският актьор с пронизващи сини очи Килиан Мърфи, армия от верни фенове, които следват всяка негова крачка и до днес.  

Но ролята на Томи Шелби е зад гърба му и Килиан вече е звездата в един от най-гледаните и коментирани филми на 2023 г. „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан.  

За ролята на физика, изобретил атомната бомба, Робърт Опенхаймер, критиците вече му предричат много награди, а може би и Оскар.

Но актьорът, известен с това, че играе лоши момчета, престъпници и безскрупулни типове, е напълно различен зад кадър.  

Той е семеен човек, който пази брака и двамата си сина далеч от общественото внимание.

Килиан е роден в Корниш, Ирландия, през 1976 г. Световната общественост научи за него в началото на 2000-те, когато се появи във филмите "Дискотечни прасета" и "28 дни по-късно".

Участва и в „Момиче с перлена обица“, „Батман в началото“, „Начало“ и „Дюнкерк“.

Във филма от 2005 г. „Закуска на Плутон“ Килиан се трансформира в жена и получава похвали за изпълнението си. Но истинска слава печели с ролята си в сериала за ирландското мафиотско семейство Шелби Peaky Blinders. Килиан е женен за актрисата Ивон Макгинес от 2004 г.

Те се срещат на един от концертите на неговата рок група The Sons of Mr Green Genes през 1996 г. От тогава са заедно.

Семейството има две деца - синовете Малачи (17) и Аран (16). Въпреки че е отдаден съпруг и баща, Килиан беше отчужден от семейството си почти 10 години. Поради снимките на сериала Peaky Blinders, той беше на място далеч от семейството си шест месеца в годината.

Ето защо, когато не се снима, актьорът почти не излиза от къщи и се опитва да навакса пропуснатото. „Намирането на баланс между работа и личен живот е истинска борба. Но имам невероятна съпруга и не бих могъл да го направя без нея и нейното разбиране“, каза той в интервю.

Когато не работи, Килиан обича да готви със съпругата си и да излиза с тийнейджърите си. Казва още, че не обича да излиза много, защото мрази вниманието, което получава.

„Винаги се радвам да говоря с фенове, но не обичам папараците да търсят възможност за снимка“, каза той в интервю. Семейство Мърфи от Лондон се премества в Дъблин през 2015 г. За Килиан това е едно от най-добрите решения, които той и съпругата му са вземали. „Децата са в определена възраст, когато имат нужда от нормален живот.

Мисля, че ако живееш в мегаполис като Ню Йорк или Лондон или където и да е, е страхотно и вълнуващо на 20 и 30 години. Но след това идва момент, когато нещата, които някога са били страхотни и стимулиращи, сега са малко скучни и изтощителни.

„Осъзнавате, че имате нужда от нещо по-тихо, така че това направихме за нашето семейство“, каза Килиан. Въпреки желанието си за спокоен живот, той се завръща на световната сцена с роля в „Опенхаймер“, биографичен филм за физика Робърт Опенхаймер, създателят на атомната бомба.

 Въпреки че филмът тръгва по кината на 21 юли 2023 г., критиците вече предричат номинация за Оскар.

За ролята на известния физик Мърфи отслабна драстично и имаше дни, в които изяждаше само един бадем и нищо повече. Това обаче не е първата голяма трансформация на Килиан за роля. Ирландецът беше вегетарианец от 15 години, но започна да яде месо, за да се подготви за ролята на Томи Шелби, тъй като популярният герой от Peaky Blinders е замислен като едър мъж, а не кльощаво момче.

Въпреки това Мърфи признава, че тези промени не са трудни за него, защото обича работата си, колкото и стресираща да е тя понякога.