0

П окойната кралица Елизабет II е искала принц Уилям и Хари да се присъединят към войната в Афганистан, разкрива шокиращ нов документален филм на ITV.

Признанието е направено от тогавашния началник на армията генерал сър Майк Джаксън. Той наруши строгия протокол, като разкри подробности от личната си аудиенция с монарха.

„Тя беше много ясна. Тя каза: „Внуците ми ще ме наследят, следователно трябва да изпълнят дълга си. Но беше решено, че при Уилям като наследник на наследника рискът е твърде голям“, призна Джаксън.

Разкритията на генерала са включени в документален филм на ITVX от пет части The Real Crown, който ще бъде излъчен по-късно този месец.

Сериалът разкрива, че това не е било решение, което кралицата е приела леко, тъй като е била най-осведоменият човек в страната за касапницата, пред която е изправен въоръженият персонал на Обединеното кралство в Афганистан.

„Тя има пълен достъп до изключително количество информация и знаеше какво се случва. Спомням си, че тогава си помислих: „Уау, Нейно Величество знае повече за това от нас“, каза още Джаксън.

Уилям завършва 44-седмичен курс на обучение в Кралската военна академия Сандхърст, след като завършва университет. Той е назначен като офицер от армията през декември 2006 г. и се присъединява към кавалерията до 2008 г.

По-късно е прикрепен към Кралските военновъздушни сили и флота.

По време на десетте години на Хари в армията той отива два пъти в Афганистан - през 2007-8 и 2012-13.