0

Е минем, чийто дебютен сингъл The Slim Shady LP продаде 480 000 копия само за първите две седмици, работи като готвач за $5,50 на час в скара в Детройт, преди непристойните му, спастични, весели и безумни рими да го накарат да влезе в студиото с Д-р Дре - негов откривател, ментор и силен играч на рап сцената тогава. На 17 октомври рап легендата става на 50 години. 

gettyimages.com

Болезнено

Роден като Маршал Брус Матърс III в Сейнт Джоузеф, Мисури, в семейството на Дебора и Маршал Брус Матърс-младши от групата Daddy Warbucks, в жилите на Еминем тече английска, немска, шотландска и швейцарска кръв.

Бъдещата звезда на рапа казва, че не е виждал баща си и на снимка.

Той прекарва ранното си детство в пътуване.

С майка му се установяват в източната част на Детройт, когато е на 12.

Смяната на училище на всеки два до три месеца затруднява намирането на приятели.

gettyimages.com

Започва да рапира още когато е на 4 години.

Римуването на думи, битката със съученици в трапезарията носят някаква странна радост на неговото иначе болезнено съществуване.

На 14-годишна възраст той започва да се занимава много сериозно с любимото си занимание, но едва когато е на 17, всъщност си създава име, ставайки M&M, което по-късно ще преименува като Eminem.

Отхвърлен

Отхвърлен от повечето колеги рапъри заради това, че е бял, Маршал натрупва гняв, който струи в музиката му и до днес.

След три поредни неуспеха в 9-и клас той напуска училище, но отбелязва, че не се смята за глупав и не съветва други да следват примера му. 

Принуждавайки се да участва в радиошоута, фрийстайл битки, той се хвърля през глава в рап-играта, от която е погълнат.

Първият му албум е озаглавен Infinite, продаден в по-малко от хиляда копия, но е важен етап на подготовката му да се превърне в надарен поет.

Тъй като няма какво да губи, разорен и без да знае къде ще живее следващата седмица, Маршал се заема да разказва живота си в трудната за удовлетворяване среда на ъндърграунда.

И така се появява Slim Shady EP, ранната му работа с д-р Дре, който в крайна сметка го взима под крилото си в неговата компания Aftermath Records.  

Еминем е бяло момче в черна среда.

Той е бил освиркван по микрофона и многократно му е казвано от черни хип-хопъри, че трябва да спре да рапира и да се насочи към рокендрола. 

Победите

"Това е много неудобно нещо", казва менторът му.

"Все едно да видиш чернокож да прави кънтри и уестърн, разбираш ли какво имам предвид? Получих няколко въпроса от хора около мен защо го правя, казваха: "Той има сини очи, той е бяло дете". Но не ми пука, ако ще да си лилав: можеш ли да рапираш- работя с теб"", казва Дре.

Употребата му на наркотици стига до почти фаталната свръхдоза през 2007 г., която става и преломната точка -  праща го в трезвеността и го кара да се забавлява с музиката, която прави. 

gettyimages.com

Наистина талантът ще победи, а Ем се смее последен, отбелязва Rolling stone.

"Много от хората, които не ме уважаваха, сега се натискат за партньорство", казва тогава той. 

Еминем е сред най-продаваните музикални изпълнители на всички времена.

Носител е на множество награди, включително 15 „Грами“, 8 Американски музикални награди, 17 музикални награди Billboard, награда на Академията и награда на MTV Europe Music Global Icon.