0

В последния петък преди Коледа NOVA излъчи финалния епизод на новия си сериал „Клетката“. С това беше отбелязан краят на есенния телевизионен сезон на най-гледаната телевизия в страната. Според официалните пийпълметрични резултати, в този период аудиторният дял на NOVA сред зрителите в активна възраст (18-49 г.) е 30,4%, което е най-високата стойност в историята на медията. Тази цифра подобрява и отчетения през пролетния сезон рекорд от 30,1%.

Освен рекорден телевизионен сезон, NOVA отчита и рекорден резултат на развлекателно предаване. Ключовият за праймтайма тази есен пети сезон на екстремния риалити формат „Игри на волята“ регистрира най-високия аудиторен дял в историята си – 39,5%. NOVA постигна отлични резултати и при останалите развлекателни предавания в най-гледаното време.

Рекордни резултати сред развлекателните предавания са отчетени и в дневната програма на NOVA – едно от най-дълголетните предавания в българския ефир – „На кафе“ е регистрирало среден аудиторен дял през есента от над 30%, като това е най-високата му стойност до момента.

NOVA запазва и преднината си пред втората телевизия в класацията, която успява да привлече малко над 21% от аудиторията средно за есенния телевизионен сезон. Аналогични са резултатите и при по-широката целева група за медията – хората на възраст 18-59 години.

Освен висококачествените развлекателни формати, зад успеха стоят и публицистичните предавания и новините на NOVA. Според официалните резултати, сред зрителите в активна възраст (18-49 г.) всички предавания на NOVA водят убедително пред втората телевизия в класацията.

Поради непрекъснатия цикъл на работа, дефиницията на „телевизионен сезон“ при новини и публицистика е по-трудно приложима, но все пак, ако условно ограничим пролетния сезон в седмици 7-20 и есенния в седмици 37-48, то пет от изброените шест предавания на NOVA отчитат и рекорди в своята история през есента на 2023 година. Най-висок резултат постигат „Здравей, България“, „Събуди се“, „На фокус с Лора Крумова“, както и централната и късната емисия на Новините на NOVA. Лидерството се запазва и при по-широката възрастова група – хората на възраст 18-59 г. С това екипът на „Новини и актуални предавания“ отбелязва най-успешната си година до момента.

През предстоящия нов сезон NOVA има амбицията да предложи на българските зрители богата програма и предавания с най-висок продукционен стандарт.