0

Ш оуто се казва „ETERNO“ и ще го видим на сцената на зала 1 в НДК. 26 ноември 2024, фламенко спектакъл поклон към геният на Пикасо.

С почти три десетилетия разпространение на фламенко танца във и извън Испания, Карлос Родригес се потапя като солов творец в живописния свят на Пабло Пикасо с “ETERNO”. Произведение в две действия с оригинална музика изпълнена на живо.

Първото действие с корени на фламенкото и съвременен дух и второ - експериментално и еклектично действие, което спасява стилизацията на испанския танц, осигурявайки му сценична свежест и новаторство.

Творбата прибягва до представяне на иконичните произведения на художника на самата сцена, като “Коня”, “Бика” и “Окото” на Пикасо, по интегрален и смел начин. “ETERNO” е повече сексуален, отколкото морален, повече еротичен, отколкото войнствен, звучна, интимна и лична творба.

ETERNO е създаден и разказан със стилизирания език на испанския танц и фламенко, нарушавайки правилата на традиционно танцово шоу. Карлос Родригес, едновременно разрушителен и създаващ, деконструира творческия процес на Пикасо, подхождайки към фигурата на изключителният гений от множество гледни точки, приемайки една от тезите на художника: "Изкуството е лъжа, която ни кара да осъзнаем истината."

Спектакълът съчетава испански танци, болеро, фламенко, хота, класически и съвременен танц.

Първата част е изпълнена със светлина, страст и сила. Сюита, ​​която обхваща различни стилове фламенко. Танци, изпълнени от 12 танцьори, със силни корени в традицията и модерността на фламенкото, с музика на живо, изпълнявана от седем музиканти на живо, и с истинска парижка естетика от началото на 1900 г. Пиесата описва живота и кръга от приятели, в които младият 19-годишен Пикасо, наскоро пристигнал във Франция, развива таланта си, разказвайки всичко това чрез своите преживявания и лични отношения с приятели и с неговите музи. Саундтракът на това първо действие, наречено „Suite Picasso“, е написан от китариста и композитор Мануел Урбина.

Втората част на представлението се казва „ETERNO”. Това е произведение, което обновява и изследва оригинални форми и концепции, естетически/хореографски, със съвременен характер и поставя зрителя в съзнанието на художника, създавайки усещането за оценка, през очите на художника, на неговата специфична представа за света.

Второто действие включва оригинална симфонична композиция, композирана от композитора Лукас Видал.

В “ETERNO” Карлос Родригес обединява актьорски състав от изключителни фигури на испанския и съвременния танц, за да състави уникално и неповторимо “платно”. Автентична гала от звезди в знак на почит към един гений. Хоакин де Луз, директор на Националната танцова компания, Ла Лупи, Мигел Анхел Берна, Сара Калеро, Майте Бахо, които са придружени от Естела Алонсо, Лаура Фунес, Ана де Рей, Синтия Кано, Ю-Хсиен Хсуе, Джоан Фенолар , Уго Агилар, Хуан Браво и Карлос Кинтана.

ETERNO е задължително преживяване за всички любители на танца.

За първи път в България - 26 ноември, НДК - зала 1, билетите са вече в продажба на Билетен Център НДК и Ивентим.