0

Т алантливият Етиен Леви, който е ментор в риалити формата по NOVA „Като две капки вода“, никога не е имал фаворит в музиката. „Още първия ден, в който станах преподавател, застанах пред огледалото и си забраних да имам фаворити“, каза самият той пред „Телеграф“.

Конкурси

Практиката на усмихнатия певец и музикален педагог е дълга. „Тази година стават 25 години, откакто преподавам. Още първия ден, в който станах преподавател, застанах пред огледалото и си забраних да имам фаворити. За мен всички студенти, колеги и т.н. са еднакво мили, еднакво обичани и трябва еднакво да предадеш на всички това, което знаеш. До този момент съм го спазвал винаги“, сподели Етиен.

Ники Китанов

„Може да обичам някого много, да ми  е по-навътре в душата, но никога няма да го покажа. Успях да го възпитам това в себе си, защото никой не е заслужил да бъде поставен на по-ниско ниво. Има колеги, които си фаворизират студенти, а отстрани стои някой още по-талантлив“, добави той. От 2002 г. Леви е канен на множество концерти в България и чужбина като гост, основател или жури. „Случвало ми се е родители да ме питат дали аз ще съм жури, за да знаят дали да си запишат децата, защото знаят, че съм справедлив. Благодарен съм, че хората са видели това мое качество и го оценяват“, казва той. 

Сравнение

Като дългогодишен ментор на едно от най-гледаните предавания - „Като две капки вода“, Леви не може да определи кой сезон е достигнал върховна точка. „За мен това е поредният силен сезон. Всяка година чувам от екипа, от зрители, от журито да казват, че това бил най-силният.

 В риалити формата Като две капки вода

  В риалити формата Като две капки вода
NOVA

Аз като човек, който е всеки ден с участниците, виждам, че във всеки сезон има страхотно положителни неща. Има смехотворни ситуации, интересни и т.н. Не бих направил сравнение между сезоните, защото всеки е уникален сам по себе си“, твърди учителят. 

Празник

Етиен навърши 66 години на 3 юли. За него това не е повод за големи празненства дори, когато е имал юбилей. Както казва той шеговито: „Това не е национален празник все пак“. „Възрастта е биология, има само състояние на духа. Особено за хората, които са свързани с творчество. Докато имаме сили, творческа енергия и сила, сме длъжни да създаваме. Винаги трябва да сме в синхрон с всички съвременни изисквания в музиката“. Леви преподава на хора между 18 и 24 години и всеки ден е сред млади лица. „Нямам време да остарея, те не ми дават тази възможност. Един път, след като разпях студентите си, им дадох един съвет. Казах им никога да не се поддават на това, когато узреят, някой да им каже: „Ама то вече сте на такава възраст, че няма какво да покажете“. Ние сме единствената страна в света, в която може да се чуе подобно нещо, защото, видиш ли, трябва да се отстъпи на новото поколение. Никой никога не е спрял някой млад колега да се изяви. След като един изпълнител е обичан, уважаван и харесван от хората, той няма право да прекъсва това нещо. За това никога не трябва да се поддават на такива провокации. Казвам им да мислят за своето развитие, рутината, за израстването си като артисти. В България професията певец е неглижирана, а не трябва. В тази професия се изисква много труд още от ранна детска възраст. Както си говорехме, една от студентките ми каза, че те много ме обичат и много държат на мен, но си ме чувстват все едно сме състуденти и сме от един випуск. Това е най-големият подарък за мен и беше уникално да го чуя. Казах си, е щом младите го казват, няма какво да мисля за хората, които се занимават с интриги. Но пък и те ни дават някакъв стимул, не ги коря“, отсече менторът. 

Пример

Леви твърди, че всичко е въпрос на дух и манталитет. „Аз се разбирам повече с младите, отколкото с някои хора от моята генерация. Стремя се да гледам модерно на нещата, не живея в моето време. Макар че има хора, които твърдят обратното. Не всичко е пари, не трябва да мислим пър-во за тях. Нямаме право да манипулираме психиката на младите. Ако им показваме непочтеност, какво да очакваме от тях? Ние сме техният пример“, казва Етиен.

Той даде пример с примата на българската естрада и велики личности като Тина Търнър. „Имаше период, в който постоянно се говореше на колко години е Лили Иванова. Като че ли има някакво значение Не, няма! Хората трябва да разберат, че един творец е такъв до края на живота си. Уж всяка година ще се отказва, но ето че не спира. И много световни звезди, като Тина Търнър, са по този начин и са повод за гордост“. 

Публика

„Знам, че много неща са се изменили от нашето време. Знам, че навсякъде, където те посрещат, независимо че песента е модерна, казват: „Невероятна песен, г-н Леви, но тя не влиза в политиката на нашата телевизия, продуцираме по-млади.“ Другите пък казват, ние продуцираме по-възрастни. Това е един малко по-мил начин, но не по-малко обиден да те отстранят“, сподели преподавателят. Неговият най-голям коректор и пътеводител във всичко е публиката. „Без нея всеки един творец е нищо. Нашето изкуство е за голямата маса. Нейната реакция е изключително важна за мен“, разкрива звездата. 

Според успешния ни музикант късмет не съществува. „Нямам късмет? Това е оправдание за хора, които не са учили, не са достатъчно креативни, не са достатъчно напористи. Аз винаги съм се стремял към по-добро, в рамките на нормалното. Не може да бъдеш нахален и да тропаш по вратите на хората. Нещата стават по елегантен начин. Така ме е научило семейството ми, да има финес“, каза той. 

Предстоят му нови неща със „СуперТрик“

За Етиен Леви и групата му „СуперТрик“ предстоят много нови проекти. „Най-вече трябва да се помисли за нови песни, които да имат един специален характер, чрез който да достигат до сърцата на хората. И всеки да намери поне по нещо малко за себе си от всяка наша песен. Песента е послание и тя трябва да достигне до хората. Стойностен текст, съчетание с музика, изразяваща емоции и да донесе нови мисли в човешката глава“, разкри изпълнителят.

Групата СуперТрик

 Групата СуперТрик
AnetFoto

„Със студентите си от Нов български университет имахме страхотен концерт в столичен пианобар, както и с моя колега, с когото водим заедно класа. Той е един прекрасен млад изпълнител, пианист и преподавател - д-р Александър Байчев. Всички заедно сме един прекрасен тандем, имаше страхотна атмосфера“, добави Леви и си пожела да отблъсква негативната енергия и всяко нещо, което би му попречило да реализира с чистота целите си.