0

Е дна от най-успешните звезди със световна кариера на Австралия и любимка на феновете тази година вероятно ще спечели третия си „Оскар“ за участието си във филма “Тар“ (Tár). Но в шокиращ ход, 53-годишната Кейт Бланшет разкри, че е готова да се откаже от кариерата, която й донесе слава.

Пенсиониране

„Не е нещо епизодично, непрекъснато мисля за това“, каза Кейт за февруарското издание на “Венити феър“, коментирайки чувствата си относно ранното си оттегляне от професията. Обмислям го всеки ден, всяка седмица, допълва тя. „Това е като любовна история, нали?“

Обичаната актриса, родена в Мелбърн, каза, че откакто е завършила противоречивата лента, номинирана за шест Оскара, включително за най-добър филм, е отказала редица роли. Тя каза пред списанието, че е време да "помълчи", защото тази роля е била толкова напрегната, че се чувства изтощена.

Актрисата получи признанието на критиците за превъплъщението й в измислена композиторка от режисирания от Тод Фийлд филм „Тар”, който според специалистите e мрачна оценка на културата на нашата епоха. Дружеството на нюйоркските филмови критици определи играта й достойна за най-добра актриса на 2022 г.

„Мисля, че това е, защото “Тар“ е толкова физическа роля, ехото от която е все още в мен и мисля, че като голяма част от публиката, имам нужда от време, за да я преработя“, каза тя.

Наградите

Русокосата красавица спечели "Оскар" през 2004 г. за най-добра актриса в поддържаща роля за "Авиаторът" на Мартин Скорсезе. През 2013 г. звездата пак се сдоби с желаната от всички статуетка, този път в главната роля в комедийната драма "Син жасмин", режисирана от Уди Алън.