0

К итара, разбита на сцената от фронтмена на Nirvana Кърт Кобейн, беше продадена за близо 600 000 долара. Това е няколко пъти повече от първоначалната ѝ оценка, съобщиха от аукционна къща. 

Черната китара Fender Stratocaster е негодна за свирене, заяви Коди Фредерик от Julien's Auctions пред АФП по-рано този месец. Инструментът обаче е бил подписан от тримата членове на гръндж групата от Сиатъл.

От аукционната къща заявиха, че са очаквали китарата да бъде продадена за 60 000 долара на събитието пред публика в Hard Rock Cafe в Ню Йорк.

Вместо това той тя е била оценена на 595 000 долара, се казва в изявлението на Julien's и нарича сумата "поразителна". Хитовете на Nirvana, много от които са написани от Кобейн, включват "Come As You Are", "Lithium" и пробива през 1991 г. "Smells Like Teen Spirit" - песен, която се превръща в химн за едно поколение отчуждени тийнейджъри.

Кобейн се бори с пристрастяване към наркотици и депресия и има бурна връзка със съпругата си Кортни Лав, фронтмен на Hole. Той се самоубива през април 1994 г.