0

Н овият филм на сръбския режисьор Драган Белогърлич "Пазителите на формулата" ще има световна премиера в петък вечер на един от водещите европейски филмови фестивали в Локарно, Швейцария. Филмът ще бъде показан в основната конкурсна програма на престижния фестивал Piazza Grande. Оригиналният сюжет за потенциална ядрена криза в социалистическа Югославия и автентичният режисьорски почерк на Белогърлич бяха решаващи за международното жури в Локарно да включи "Пазителите на формулата" в програмата. Това го превръща в първия филм от Балканите, чиято световна премиера ще се състои в рамките на програмата Piazza Grande.

"Поканата за участие в основната програма за игрални филми на Piazza Grande в Локарно е изключително признание за всички нас, които работихме по този филм, и предоставя изключителна възможност още една забравена история от нашето минало да излезе под светлините на голямата сцена", каза Драган Белогърлич.

Небойша Бабич

Истинската история за инцидента във Винча (Сърбия) през 1958 г. е създадена по бестселъра на Горан Милашинович "Случаят Винча", а сценарият за неговата филмова екранизация е написан от Вук Ръшумович, заедно със Огнен Свиличич и Драган Белогърлич.

В разгара на Студената война група учени от Института за ядрени науки във Винча осъществяват секретен проект под ръководството на професор Драгослав Попович. Поради непредвидени обстоятелства, те са изложени на смъртоносна доза радиация, в резултат на което югославската тайна полиция ги отвежда за лечение в клиниката на института "Кюри" в Париж.

Френският медицински екип, ръководен от професор Жорж Мате, установява, че състоянието им е критично и че дните им са преброени. Въпреки че професор Мате е посветил целия си живот на борбата срещу ядрените оръжия и дълбоко презира проекта, по който са работили югославските учени, той предлага за първи път в историята да бъде извършена деликатна и несигурна интервенция на облъчените пациенти - трансплантация на костен мозък. Дали това е експеримент с хора или истински опит за спасяване на живота им, се превръща в мъчителен въпрос за югославските учени.

Кадри от филма "Пазителите на формулата"
Пазителите на формулата Пазителите на формулата Пазителите на формулата
10

Сред главните актьори във филма са Радивой Раша Буквич, както и известните френски актьори Алексис Маненти, Оливие Бартелеми и Ан Сера. Директорът на института Винча - Павле Савич, е пресъздаден от Предраг Мики Манойлович, а Драган Белогърлич влиза в образа на Александър Лека Ранкович - шеф на югославската агенция за държавна сигурност. Ролите на младите югославски учени режисьорът поверява на актьорите Йован Йованович, Алиса Радакович и Огнен Мичович.

Авторският екип на филма, ръководен от Драган Белогърлич, включва оператора Иван Костич, монтажиста Милена Предич, сценографите Йелена Сопич и Йована Цветкович, художника по костюмите Марина Вукасович Меденица, композитора Александър Ранджелович. Изпълнителен продуцент на проекта е Горан Белогърлич.

Зад оригиналния проект стоят продуцентските къщи Cobra Film и United Media, подкрепен още от Euroimages, Creative Europe Media, Министерството на културата на Република Сърбия, както и от филмовите центове на Сърбия, Черна гора, Словения и Северна Македония. Филмът се разпространява от компанията Art Vista.