0

С работещи електрически столове и глави на прочути илюзионисти Ненчо Илчев ще открие на 1 септември музея на магьосниците в смолянското село Момчиловци.

„Живот и здраве, на 1 септември ще открия този музей на илюзионното изкуство, който подготвям от години. По-скоро ще е изложба. Пак като музей, но тя ще бъде за събиране на средства за изграждане на същинския голям музей“, обясни пред „Телеграф“ Ненчо Илчев.

Мистър Сенко

Артистът илюзионист определи като най-ценния експонат електрически стол, измайсторен от самия Никола Тесла. „Това е електрическият стол на Мистър Сенко, който е изработен от самия Никола Тесла. Той му го поръчва и Тесла го прави през 1930 г. Това е една голяма бубина, която е още работеща. Била е голяма атракция на времето. Знам го от самия Мистър Сенко, когато ми я даде, че лично Тесла му е направил стола“, обясни Ненчо. И добави за другите ценни експонати: „Имам главите на Мистър Сенко, на Астор, на много други, имам големи сандъци, с които са разрязвали жени, имам всичко, за което може да се сетите за илюзионистите от миналия век“. Но като най-ценни емоционално определи главите на Лепас. „Той ми беше най-близкият човек сред илюзионистите, той много ме обичаше и подкрепяше. Беше невероятен човек и голям професионалист. Така че емоционално това са най-ценните“. Илчев сега си пусна снимки точно с една от главите на Лепас. Пояснява: „Много отдавна съм ги снимал. Колекционирам атрибути и реквизити на илюзионисти. Това е маска на Лепас, с която той е правил през 1956 г. в цирка номера със свалянето на главата. И аз имам две такива негови маски. Той е моят учител в илюзионното изкуство, почина през 2000 г. Той ме запали да събирам тези реквизити. Това е най-голямата подобна колекция в България. Имам и плакати от него подписани. Имам на Факира Мити, на Орфи, на Ирко, на Астор и т.н., на всички големи илюзионисти, които са работили през миналия век. Имам целите им костюми, реквизити, какво ли не!“

Сметка

Ненчо Илчев разказва за музея на илюзията: „В Момчиловци ми е дадена една голяма сграда, но има нужда от много пари за възстановяване и превръщането й в истински музей. Тя е била цех, отпусната е от Общинския съвет. За да се оправи тази сграда, са необходими много средства. Министерството на културата знае за този проект, то е зад това, защитава го, има даже бройки, отпуснати като работни места. Но няма финансиране. Аз освен парите, които може би ще отпуснат от министерството, съм открил една дарителска сметка“. И добавя: „Знаете какво е положението на държавата, никъде няма пари, особено в общините. За бюджета на държавата не са много пари, но трябва да има финансиране. Това е красива и голяма сграда. Затова сега откривам една изложбена част, но тя няма да е музеят“.

Ненчо гледа колкото се може повече време да бъде в световната столица на киселото мляко Момчиловци. „При майка ми и баща ми, сега сме със сина и жена ми там. Всяко свободно време използвам за този музей“.

Иначе играе в 12 различни постановки, като в момента най-хитова е комедията „Стриптийзьори“. Добавя: „Подготвям мой спектакъл с премиера на 21 октомври, „Щастлив съм“, за празника на Смолян. Емил Бонев подреди тези текстове, да е мотивиращо за всеки, че може да успее и да излезе от провинцията, да помечтае и да повярва в себе си. Американската мечта в български вариант“.