0

Н ационален фонд Култура оряза парите на актьора Мариан Бачев, с които да бъде заснет филм с участието на учениците от неговата школа.

Това се ожали самият той в социалните мрежи. „Ей така, докато съм на почивка, излизат резултатите на Национален фонд "Култура" за любителско творчество, където с Мариан Бачев и Arcadia Fusion ART сме кандидатствали за заснемане на НОС - тийн спектакъл по Н. В. Гогол. Част от официалния отговор за намаляване с 33% на исканата сума е следният текст (запазвам оригиналната пунктуация или липсата на такава): "Организацията е достатъчно популярна, за да реализира идеята за заснемане на филм като събере средства използвайки разпознаваемостта си и популярността на членовете си, част от които са изтъкнати творци. Проектът се предлага за частично финансиране“, написа във Фейсбук звездата.

Хонорари

„Казано на уличен език: тоа има кинти ш'са опрай! Е те това е мотив! Сега е моментът да заявя на всички, че съм извьестьен и да тръгва тоя паричен поток СЕГА! Да продължава тая промяна, да не спира“, допълва Бачев. Пред „Телеграф“ той сподели, че проектът му е кандидатствал за 15 хиляди лева, от които фонд „Култура“ ще му отпусне 10 бона. „За да се напише този проект, са работили цял екип от хора. Сложил съм еднакви хонорари за юрист и счетоводител, но сумите са им се видели високи. Сега с жена ми се шегуваме на тая тема и стигнахме до извода, че аз съм известен, а тя е разпознаваема“, каза Мариан Бачев. Той ще добави нужната сума от личните си средства за реализирането на филма, тъй като предишния, пак по Гогол, го е снимал изцяло с негови финанси. „Сега можем да си позволим повече снимачни дни и да стане по-хубаво“, допълни актьорът. 

Школа

Мариан Бачев и съпругата му Милена Видер, с която наскоро сключиха официално граждански брак, обучават деца и младежи на възраст между 10 и 19 г., които споделят любовта си към театъра. „Под формата на игра ще се постараем децата да развият своята концентрация; логическо мислене; чувство за характерност; чувство за отговорност; партньорство; съобразителност; толерантност; наблюдателност към партньора и обстановката; способност за провеждане на целенасочено словесно действие; умение да действат в условия на художествена измислица свободно и ритмично; творческо въображение и усет към естетичното; свобода при себеизразяване и преодоляване на бариерите при общуване с помощта на упражнения по дишане и артикулация; ритмична, пластична и музикална култура в едно“, казват двамата актьори.