0

Р азпродадоха легендарния фронтмен на "Куин". Десетки скъпоценни части от личния и професионалния му живот отидоха в ръцете на колекционери.  

Продавач е близката му приятелка Мери Остин, на която певецът завеща дома си в Кенсигтън и куп ценни вещи в него. Търгът е организира от "Сотби'с" , а мераклии, да се сдобият със спомен от Фреди не липсваха.

Продадено бе пианото, но което солистът на "Куин" създаде най-големите си хитове.За него се очакваха поне 3 милиона, но беше закупено за 1 742 000 паунда.

Певецът се сдобива с него през далечната 1975 година само за 1000 паунда. На тезгяха сложиха и прочутата му "Бохемска рапсодия". Ръкописът бе продаден срещу близо 1,4 милиона паунда.

Водещият на търга Оливър Баркър нарече текста на ръкописа на „Рапсодията“ - съдържащ се в 15 страници бележки с молив и химикал - "модерна културна икона". Ръкописът също така разкрива, че Меркюри, който почина от СПИН през 1991 г., първоначално е възнамерявал да нарече песента "Монголска рапсодия".

При нов собственик отиде и прочутият пръстен на Меркюри, подарен му от Елтън Джон.

Бижуто е изработено от оникс, а на него има диамант на Cartier. Пръстенът е продаден за 273 000 паунда,което е 70 пъти над оценката.

Много от артикулите в разпродажбата смениха собственика си на няколко пъти по-висока цена от  каталожната.. Те включват 5-сантиметров калъф Fabergé с каталожна цена от £6 000 до £8 000, който се продаде за £95 250. Друга вещ е настолна лампа Tiffany за £60 960, шест пъти по-голяма от исканата цена; и бюфет от 1895 г. за £31 760.

Приходи

За участие в продажбата се регистрираха рекордните 2000 мераклии от 61 държави. Част от приходите ще бъдат дарени на Mercury Phoenix Trust и Elton John Aids Foundation, две организации, участващи в борбата срещу СПИН. „Фреди ми липсва до ден днешен. Той беше прекрасен приятел, пълен с любов и живот повече от всеки друг, когото съм срещал, както и брилянтен изпълнител, чиято музика е вдъхновявала и развълнувала милиони“, каза Елтън Джон в съобщение, прочетено на началото на продажбата. „Той беше мил, щедър и забавен и е трагедия, че СПИН го взе от света твърде рано“, добави той.