0

В миналото, ако искахте да видите руски олигарх, отивахте в югоизточна Франция. Дори и сега, когато в Украйна все още бушува война, нищо не се е променило (но може би трябва да търсите малко по-усилено).

„Отдавна не сме виждали Роман Абрамович“, казва служител в Le Rocher, шикозен ресторант в Антиб, където бившият собственик на ФК „Челси“ често е бил забелязван с бодигардовете си, докато френските власти не конфискуват имението му през април 2022 г.

IStock

„Но дори и да го бяхме видели тук, нямаше да ви кажа“, добави със смях служителят на ресторанта, който отказа да назове името си.

На хартия най-щастливите приятели на Владимир Путин не се намират никъде в Европа. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна ЕС прие закони за забрана на видни руснаци да участват в бизнес кръгове, за замразяване на финансовите им активи, за конфискуване на вили и на яхти.

IStock

Но попитайте управителите на хотели, ресторантьорите и хората, които отдават лодки под наем по осеяните с палми улици на Лазурния бряг, и те ще кажат, че руснаците все още идват. За богатите руснаци тук има добре изградена система, която им позволява да поддържат начина си на живот и да избягват последиците от войната - казват те пред „Политико“. А във Вилфранш, Антиб, Кан, Сен Тропе и Монако живеят приблизително 30 000 рускоговорящи хора.

IStock

Това се дължи поне отчасти на трудностите, свързани с режима на санкции. Франция е замразила около 50 имота, принадлежащи на руснаци, които попадат под режима на санкции на ЕС, и повечето от тях се намират на Френската ривиера. През април двама известни руснаци - Михаил Фридман и Пьотр Авен - оспориха решението на ЕС да ги включи в санкционните списъци и спечелиха делата си, което е стъпка към възстановяване на правата върху техните вила в Сен Тропе и имение в Ла Турби. (Ако едно имение е конфискувано от властите, това не пречи на собственика да го поддържа или да кани гости да отседнат в него. Единственото, което не може да направи, е да го продаде).

Докато правните асоциации и собствениците на имоти оспорват правилата пред висшия съд на ЕС, местните съдебни органи се борят да се справят с постоянно променящите се правила.

IStock

„В повечето случаи е толкова сложно да се разбере кой стои зад тези компании, тръстове или фондации, че единственият начин да се получи окончателно доказателство е да се нахлуе в тези къщи в търсене на по-ясни доказателства“, казва съдия-следовател от Южна Франция, на когото е предоставена анонимност, тъй като няма право да говори публично.

Френското министерство на финансите, което е натоварено с прилагането на санкциите чрез специална работна група, отказа коментар. Макар че бяха приети многобройни пакети от санкции, някои политици поставят под въпрос тяхната ефективност.

IStock

Лазурният бряг остава топ дестинация за богатите руснаци, защото приема парите, като си затваря очите за източника на доходи, казва Ерик дьо Монголфие, бивш държавен прокурор на Ница.

„Този регион е изцяло свързан с чужди пари, той е бил земя на селяни, преди тук да се заселят богати туристи“, каза дьо Монголфие. Районът е отровен от корупция на всички нива, добави той.

„Всеки знае, че парите нямат мирис, така че докато руснаците имат мъдростта да останат дискретни, няма от какво да се страхуват на Ривиерата“.

IStock

Консервативният кмет на Антиб, Жан Леонети, се съгласява с горното твърдение. “Знаете ли, животът в Кап д'Антиб е дискретен: Хората идват от цял свят и в повечето случаи не вдигат шум“, казва той и добавя, че в града има няколко имота, принадлежащи на руснаци, на които са наложени санкции.

В Южна Франция има толкова много руснаци, че Moscow Market - магазин, в който се продават водка, руски продукти и магнити за хладилник на Владимир Путин в Антиб - отвори още един клон в бляскавия Кан.

Вносът на руски стоки се усложнява от 2022 г. насам, но някои предприятия процъфтяват. Докато клиентите и туристите от средната класа напуснаха след избухването на войната, много богатите остават, казва Ксандър, собственик на руски магазин на Френската ривиера, който отказва да назове пълното си име, защото се страхува от реакцията на конкурентите си. Въпреки 70-процентния спад на руските туристи от 2019 г. насам, според местните власти туризмът и индустрията за луксозни стоки не са пострадали от санкциите.

IStock

В допълнение към обичайните стоки Moscow Market предлага услуги, които включват „квалифицирана помощ при закупуване на имот“ и „организиране на сезонни и годишни наеми на апартаменти и вили във Франция и Монако“ - описание на консиерж услугите на руски език в профила на директора на компанията Александър Бадин в LinkedIn. Той отказва многократни искания на "Политико" за интервю.

Проучване на френските власти от 2023 г. установи, че близо 60 % от агенциите за недвижими имоти в региона не са сътрудничили на властите, например като са проверявали дали имената на клиентите им фигурират в списъка със санкции на ЕС.

Александра, която помоли да бъде наричана с псевдоним и която продава елитни вили в Кап д'Антиб, потвърди, че почти нищо не се е променило.

„Би трябвало да им поискаме [на клиентите] копие от личната карта, за да проследим произхода на парите мисля, но не го правим“, каза тя. Най-големите продажби се осъществяват чрез прехвърляне на акции между юридически лица, базирани в тайни данъчни убежища, каза тя.

Съседите не помагат, особено Монако. Монако е една от крайните дестинации за схеми за пране на пари, според съдията, който добави, че много руснаци имат паспорти от Великобритания, Кипър и Малта, което им позволява лесно преминаване през Европа. „Монако улеснява живота на руските милиардери: предлага им правна сигурност“, казва съдията. „Те не идват тук само за да се разхождат по улиците, носейки огърлици Chopard: когато хората купуват апартаменти по 50 000 евро на квадратен метър, това са суми, които са възможности за пране на пари, и то с идеята, че след като сте инвестирали, никой няма да ви ги вземе“.

За руснаците, които искат да се забавляват или да подсигурят активите си, малкото кралство все още е място, където можете да се забавлявате като през 2021 г.

„Много богатите руснаци никога не са имали проблеми във Франция", казва Елен Метлов, президент на La Maison de la Russie à Nice, френско-руска културна неправителствена организация в Ница. Скоро след болшевишката революция през 1917 г. броят на руснаците на Френската ривиера набъбва, а бежанците бягат в квартали в Кан или Ница, където все още има улици с руски имена, православни църкви и сгради.

Въпреки това руснаците от средната класа, живеещи в района от десетилетия, „се сблъскват с всички пречки на обичайните имигранти, когато става въпрос за подновяване на разрешителното им за пребиваване“.

От офиса си във Вилфранш-сюр-Мер генералният консул на Русия Сергей Галактионов казва, че този проблем е увеличил обема на работата му през последните две години.

„Русия е помогнала на бедните хора там, платила е за железопътните линии в региона и е инвестирала много в икономиката“, казва Галактионов, като понякога чете от бележки, подготвени от неговия началник - руският посланик във Франция Алексей Мешков.

Докато обикаля улиците, Галактионов се заяжда с преминаващите полицаи, като посочва връзките на страната си с региона, включително статуи на известни руски адмирали. Полицаите го посрещат с широки усмивки и почтително „Monsieur le consul“, докато той се разхожда из близкия форт дю Мон Албан.

Именно в този форт Галактионов планира да организира коктейл по случай националния празник на Русия. „Въпреки политическите кризи, руснаците са останали верни на Франция и региона“, добавя Галактионов.

*Източник: БГНЕС