0

Г алена превърна култовия парти курорт Ибиза в нашия Слънчев бряг за снимките на видеоклипа по песента „Зигзаг“.

Тя е част от новия й албум Galena XX, с който празнува своите 20 г. на сцената. Примата изненада почитателите си, като пусна едновременно цели 10 нови песни, всяка с ефектно видео. „Песента е на Кости, текстът е мой и на Анастасия Мавродиева. Кости ми я предложи миналата година, харесах много колко лежерна, приятна и мажорна е мелодията. Ние с него сме работили доста пъти и сме създали много песни, които са се превръщали в емблема на лятото през годините, надявам се и сега да е така. Ходих на гости в имението му в Букурещ, където се намира студиото му.

Записът се случи буквално за час, през останалото време си бъбрихме и пиехме индийски чай, той е много запален по здравословния начин на живот и сам приготви всичко, с което ни гощава. За видеото пътувахме до Ибиза, Добри беше набелязал един страхотен концептуален хотел в стил стар Холивуд, получиха се много красиви летни кадри. Искахме да продължим по някакъв начин Барби тематиката от „Ти не си за мен“, затова включихме и “българския Кен” Благомир Мастагарков“, разказа пред „Телеграф“ певицата.

"Зигзаг"

 "Зигзаг"
Георги Малев

Жалко

„Жалко“ е заглавието на водещата песен в албума. „Няма да скрия, че съм особено доволна от успеха на „Жалко“, предвид че текстът и музиката са мои. Песента се роди един ден в студиото, говорех с Азис по телефона, Даниел Ганев, който е и музикален продуцент на целия албум, свиреше хармония, а аз запях мелодията, идваше ми на момента, Даниел ми помогна да оформим финалното звучене и още тогава бях сигурна в успеха й. Тук се развихрихме и с видеото, Валери Милев е цар на пресъздаването на драматични истории.

Снимахме два дни - първо основния клип с взривяването на автомобила, тогава беше много студено, всички бяха със зимни якета, аз се разхождах по потник и риза както винаги, но всичко в името на добрия резултат. Втория ден снимахме кадрите в затвора с изгореното лице и интервюто с Миглена Ангелова, на която искам много да благодаря, че прие поканата ми, мога да определя участието й единствено като иконично. Интересното тук е, че имахме лек инцидент след снимките - една вечер човек от екипа случайно намери кадри от снимките на палежа в онлайн пространството, няма да конкретизирам как и къде, но е излишно да казвам колко се стреснахме всички. За щастие се оказа някакво недоразумение, беше се случило без знанието на “оператора”, снимачният екип реагира светкавично и кадрите бяха изтрити, сподели звездата.

Жалко"

 Жалко"
Георги Малев

Балада

“Мъко моя“ пък е включена с две версии – оригинална и ремикс. Ето какво каза тя за този проект: „Още в първите часове на новата година обявих пред почитателите си, че моето новогодишно обещание към тях в тази значима за мен година ще бъде албумът GalenaXX. Планирах да се появи около рождения ми ден (21 май), но нямаше как да ги карам да чакат толкова дълго, затова няколко дни след деня на годишнината (21 януари) реших да ги зарадвам с една балада, която подготвихме с Даниел Ганев и Сиана.

Зимата определено е време за балади, но за съжаление все по-рядко и аз, и моите колеги залагаме на истински баладични песни. Исках да е тежка песен, която да импонира на леденото време навън, пея за ледено сърце, решихме и видеото да е решено в ледена стилистика и изпълнено със символика. Наложи се да снимаме два дни, защото ангелските крила, с които “падам” от небето, се забавиха доста.

Бях попаднала на една дама от чужбина, която ги изработва ръчно и ги поръчахме, защото идеално пасваха на концепцията ни, но поради размера им единствената опция за доставка беше доста бавна, чакахме ги към 40 дни, но за щастие пристигнаха малко след Нова година и организирахме втори снимачен ден, за да довършим видеото. Благодаря на служителите от митнически контрол за съдействието, тъй като всичко се случи на косъм. А докато заснемах кадрите с падането от небето, бях вързана с въжета във въздуха, вестибуларният ми апарат ме предаде, доста ми прилоша и въобще винаги се подлагам на някакви такива “приятни” усещания в стремежа си да се получи резултат, с който самата аз да се гордея“.

Неговата жена

Коя от коя по-любопитни са историите и на останалите песни, които Галена разказа специално за „Телеграф“.

„Неговата жена - това е песента, която се появи буквално няколко седмици преди да завършим албума, но когато я чух, бях убедена, че трябва да бъде част от него. Отново двамата с Даниел я сътворихме един ден в студиото, веднага осъзнах, че точно такава категорична мелодия ми е липсвала, за да превърне албума в едно хомогенно цяло. Действахме бързо с текста, организирахме видеото, снимахме в Боровец в един замък една нощ и в резултат се получи една от водещите песни в албума. Не искам да звучи нескромно, но целият ми екип беше сигурен в успеха й. Шегувахме се един ден и всеки трябваше да изброи своя топ 3: тази песен фигурираше при всички, затова нямах съмнение, че съм направила правилен избор“.

Delta Force е песен на румънския изпълнител Цанка Урагану, която много харесвам и преди доста време се свързахме с техния екип, за да закупим правата. Когато разбраха коя съм, той ми се обади и ми предложи да направим песента в дует, аз, разбира се, се съгласих веднага. Когато пътувах до Букурещ за записите на „Зигзаг“, си направихме среща в студиото на Кости, който от своя страна любезно ни го предостави, за да запишем и Delta Force.

Беше много забавно, те са много близки до нас като настроение, веднага се получи химията между Цанка Урагану и Мама Ураган. За съжаление не можахме да се стиковаме за снимките на клипа и се наложи да снимаме в отделни дни, не се засякохме на снимачната площадка, но благодаря на Цанка и екипа му за топлото отношение и професионализма“.

"Ток по тялото"

 "Ток по тялото"
Георги Малев

Ток по тялото

„Ток по тялото“ според мен е една от емблематичните попфолк песни. Засякох се на участие с оркестър „Кристали“ и им споделих колко любима ми е, те на момента ми казаха, че ми я подаряват. Беше удоволствие да й вдъхнем нов живот и се радвам, че и моето изпълнение се прие радушно.

„Докторе“ е любима моя песен и я имам от доста време. Исках да възродя тази ретро песен, дори за собствен кеф, ако щете, а и защото с хората около мен сме от това поколение, което е израснало с тези песни, постоянно си правим ретро партита вкъщи преди моите изяви, в колата на път. За видеото за първи път работих с режисьора Жоро Пеев и съм очарована от работата на неговия екип от млади талантливи хора.

Снимахме в една изоставена болница, беше много забавно. Една моя голяма фенка преди години се шегуваше, че срещите й с мен са лекарство за нея, беше го кръстила Галеналгин. Когато решихме, че песента и видеото ще са на докторска тематика, нямаше как да не направим тази препратка. Бях й намекнала, че тя има пръст по специален начин в клипа, съответно реакцията й беше много бурна, като изгледа видеото.

Delta Force

 Delta Force
Георги Малев

Убий ме

С автора Искрата отдавна сме си фенове и често се засичаме по събития, винаги си говорим как трябва да направим нещо заедно. Аз винаги съм отворена да работя с готини хора и прецених, че албумът ще спечели много от звученето на композитор като Искрата. Направихме няколко срещи в студиото, пусна ми няколко неща, избрах две, които са диаметрално различни едно от друго. „Запалката“ е доста огнена, нетипична за самия него, дори аз бях изненадана, че такъв звук може да излезе от него. „Убий ме“ пък е типична поп песен, която се оказа the dark horse на албума, не можете да си представите колко хора избраха точно нея за своя любима песен, от поп музикални телевизии се свързаха с мен да я включат в програмата си, въобще този мой експеримент, ако мога така да се изразя в най-добрия смисъл, се оказа доста приятен за моите почитатели. И за мен това винаги е било много важно.

Аз не правя нищо, за да се харесам на мнозинството хора на всяка цена, винаги съм вървяла по собствен път и съм държала на разнообразие, защото знам, че дори подобна песен ще намери своята публика. Заложихме на много стилно и изчистено видео за „Убий ме“, а на „Запалката“ искахме да е по-авангардно и го заснехме във Валенсия в Музея на науките, чиято сграда е супер футуристична.

И там беше много студено, ха-ха, а аз имах външни кадри, случайни минувачи спираха да ме снимат, защото се появявам аз, изглеждаща така, и те решиха, че нещо луксозно се снима, ха-ха. Снимахме с режисьора Салих Сали, с когото работих и за видеото на „Паника“ преди години, беше готино да се видим отново, благодаря му за цялото съдействие с локациите в Испания.

Играй

Трябваше ми една “игрива” песен, затова заръчах на Даниел да ми направи един хубав ритъм, аз си съчиних текста буквално в студиото, докато записвах, и се получи „Играй“ - песен с много настроение, много заряд и енергия. Още тогава си представих и видеото как ще изглежда, пижамено парти с готини мацки, които просто да танцуват фрийстайл и да се забавляват. Затова просто отидохме в една готина къща, пуснахме музика и се развихрихме с момичетата от балета. Смятам, че успяхме да предадем настроението, което носи песента“.

Разнородна колекция от мелодии и текстове

Албумът GalenaXX е наличен в YouTube, вече и в останалите дигитални платформи, а от следващата седмица физическият продукт ще е наличен за предварителна поръчка в сайта galena1.com. „Подготвила съм специална изненада за моите почитатели, една колекционерска кутия с албума на флаш памет, картички и стикери с татуировки. Ще се разпространява и в търговската мрежа в някой момент. Имахме известно забавяне с производството поради независещи от нас обстоятелства, затова искам да се извиня на всички, които са нетърпеливи да държат GalenaXX в ръцете си“, споделя звездата. Когато с екипа й обсъждали как да отбележат сценичната й годишнина, всички се обединили около идеята за албум.

„Първоначално имахме друго работно заглавие, което няма да споделя с вас, но впоследствие се спряхме на GalenaXX, тъй като “говори” за смисъла и посланието на албума. Отначало смятах да представя 20 изцяло нови песни, защото напоследък работя по много парчета, но след като решихме албумът да е аудио-визуален, осъзнахме, че някак нямаше физически и психически да успеем да заснемем 20 видеоклипа за толкова кратко време. Не знам дали публиката осъзнава какво невероятно усилие е заснемането на един клип, пък камо ли 20. А и гонехме срокове, които щяха да бъдат непосилни за всички екипи от хора, които са свързани с финализирането на песните, заснемането на клиповете и така нататък.

Отделно смятам, че песните, които съм издавала през последните години, не заслужават да бъдат пренебрегвани, тъй като са много обичани от моите почитатели. Така се спряхме на 10 нови и 10 познати песни“, казва Галена. Тя е срещнала голямо затруднение при селекцията и много пъти добавяла и махала песни. „Водещото, разбира се, беше желанието ми да дам на своите почитатели най-доброто, защото те го заслужават. Исках да им изразя своята дълбока благодарност за подкрепата и любовта през всичките тези 20 години. Постарах се да събера разнородна колекция от мелодии и текстове, различни песни, които винаги са били моята запазена марка. Исках дори най-претенциозните вкусове да бъдат задоволени, всеки да намери поне по една любима песен в албума (от новите). Смятам, че успях да го постигна, съдейки по отзивите, които чета навсякъде в пространството“, добавя още певицата.