0

Г олямата холивудска звезда Робърт де Ниро избесня на наградите Готъм, след като се оказа, че речта, която е възнамерявал да прочете, е била редактирана. 

80-годишният де Ниро се появи на сцената на наградите “Готъм” в Ню Йорк, за да подкрепи новия уестърн филм на Мартин Скорсезе “Убийците на цветната луна”. 

Знаменитият актьор обърка репликите си, а по-късно обясни, че в речта се е включил остри забележки към бившия американски президент Доналд Тръмп, но думите му са били редактирани зад гърба му. Де Ниро е сред най-върлите критици на Тръмп и неведнъж отправял критики към неговото пребиваване в Белия дом. 

На сцената Робърт де Ниро изглеждаше доста разочарован от редакцията. “ Съжалявам, но в речта ми има грешка, но ще продължа. Излязох на подиума и видях, че режисьорите са редактирали речта ми”, разкри той и продължи в същия дух: “Искам да кажа едно - началото на речта ми беше редактирана, изрязана, а аз не знаех за това”, възмути се актьорът, но това не спря критиките му. 

„Историята вече не е история. Истината не е истина. Дори фактите се заменят с алтернативни факти и се водят от теории на конспирацията“, заяви Робърт де Ниро. „Във Флорида учениците ги учат, че робите са били обучавани на умения, които могат да бъдат приложени за тяхна лична изгода“, продължи Де Ниро. „Развлекателната индустрия не е имунизирана срещу тази гнойна болест”, подчерта той.

Във връзка с кинолентата на Скорсезе “Убийците на цветната луна” де Ниро припомни расистко изявление в интервю за Playboy на актьора Джон Уейн, който е наричан Дюк от своите почитатели в Америка. 

„Дюкът Джон Уейн, каза за индианците - „Не смятам, че направихме грешка, като им отнехме тази велика страна. Имаше много хора, които се нуждаеха от нова земя, а индианците егоистично се опитваха да я задържат за тях си."

„Лъжата се превърна в още един инструмент в арсенала на шарлатаните. Бившият президент ни излъга повече от 30 000 пъти през четирите си години на власт. И той поддържа темпото в настоящата си кампания за възмездие. Но във всичките си лъжи той не може да скрие душата си“, продължи Де Ниро. „Той напада слабите, унищожава даровете на природата и показва неуважение, като например използва Покахонтас като обида”, добави той.

Де Ниро завърши, като осъди продуцента на наградите Готъм и Apple, които обвини, че са цензурирали неговите забележки. Когато пък стигна до момента, в който трябваше да отправи благодарности към екипа на наградите Готъм и Apple, той заключи: “Всъщност изобщо не ми се иска да им благодаря за това, което направиха”. 

„Как смеят да го правят?”, попита той, но все пак прие наградата за историческа икона за “Убийците на цветната луна”, заобиколен от Леонардо ди Каприо и индианците, участвали във филма, който разказва как богатите бели отнемат земята им.