0

Е дин от най-добрите режисьори в съвременното кино - Мартин Скорсезе, беше отличен със "Златна мечка" за цялостно творчество.

Церемонията беше сред най-дългоочакваните моменти по време на тазгодишния кинофестивал "Берлинале". Скорсезе е награден за дългогодишния си принос към създаването на качествена филмова продукция.

Той беше посрещнат с бурни овации в залата. Скорсезе беше представен от германския режисьор Вим Вендерс, който също е номиниран за "Оскар" за последния си игрален филм "Перфектни дни". Вендерс разказа забавна история, допълнена със слайдшоу от снимки, за една от най-ранните му срещи със Скорсезе на филмовия фестивал в Телурайд през 1978 г., където той се натъква на режисьора и тогавашната му приятелка Изабела Роселини.

81-годишният режисьор е носител на няколко награди "Оскар", като тази година отново е номиниран за "Убийците на кървавата луна".

Известен с афинитета си към гангстерските филми и дългогодишното сътрудничество с именити актьори като Робърт Дениро, Ал Пачино и Леонардо Дикаприо. Сред най-обичаните му филми са "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Добри момчета" и "От другата страна".

Голям успех и за България на "Берлинале". 19-годишната Маргарита Стойкова от българския филм "Диада" бе отличена на Берлинале с наградата European Shooting Star. Заедно с още девет млади надежди на европейското кино дебютантката, която изигра главната роля във филма на Яна Титова, бе представена пред международната преса, индустрия и публика с подкрепата на програма "Медиа" - Творческа Европа на Европейския съюз.

"Ще се видим на Оскарите", пошегува се Маргарита в краткото си слово на сцената, в което благодари на родителите си, на режисьорката на "Диада" Яна Титова и нейния съпруг и продуцент Алек Алексиев, както и на Националния филмов център.

Маргарита Стойкова е най-младата сред седемте актриси и тримата актьори, избрани тази година. Журито на European Shooting Stars отбелязва нейното безстрашие като актриса, "изобразяваща многостранен образ по изключителен начин - първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост".

Освен Маргарита Стойкова изгряващите звезди са Тибо Думс от Белгия, Сузи Бемба от Франция, Саломе Демурия от Грузия, Катарина Щарк от Германия, Яна Хардуик от Ирландия, Валентина Бели от Италия, Джугас Гринис от Литва, Камила Уржедовска от Полша и Аста Кама Аугуст от Швеция.

Любопитен факт от историята на Маргарита Стойкова е, че през 2023 г., малко преди премиерата на "Диада", тя кандидатства в НАТФИЗ и не е одобрена от изпитната комисия. Но пък сега Берлинале я оцени.