0

Б ългарски композитор с награда BAFTA за най-добра музика във видеоигра. Голямото отличие получи композиторът Борислав Славов. Повод е работата му по играта Baldur's Gate 3. В създаването на музика Славов работи с още българи.

Славов получи приза на британската академия за филмово и телевизионно изкуство от автора на музиката на “Спайдърмен” и “Стив Джобс” – Даниел Пембъртън. Българинът не скри притеснението си. „Ако някой ми беше казал преди 20 години, че ще съм тук с вас, прекрасни хора, не бих повярвал. Много ви благодаря!“, каза композиторът.

Той благодари на българския си екип, с който създава музиката към една от най-успешните фентъзи игри в света. „Вярвам, че ако не оставите част от сърцето си в музиката, никой не може да ѝ се наслади, и никой наистина не може да разбере чувствата, които витаят във вашето сърце докато композирате“, сподели той.

„За първи път толкова ярко всички прожектори са върху саундтрака и върху работата на Борислав и на целия екип, включително и певиците, и целия екип, който е почти изцяло български“, каза оперната певица Мария Атанасова.

В музиката към играта, освен гласа на Мария Анастасова, чуваме този и на Илона Иванова. Тя е артист в Музикалния театър. Познава работата на Борислав Славов и си пожелава да участва в негово произведение. „Той се свърза с мен с много късно съобщение във Facebook и в момента, в който го получих, го прочетох и не повярвах на очите си“, разказа Иванова.

Така Илона записва гласа си, а сега получава отзиви от целия свят. „Много хора от чужбина и България ми пишат в социалните мрежи и в YouTube, че много често си пускат музиката извън видеоиграта. Наградата за музика, отличена от BAFTA, идва абсолютно заслужено, защото музиката е толкова силна, че тя продължава своя живот и извън играта“, допълни тя.

Мария Атанасова, освен един от гласовете към музиката на играта, е и запален геймър. „Музиката добавя специалното. В момента, като се сетя за игри, които съм играла, се сещам точно в коя зона, какво съм чувала и каква е била музиката“, каза тя.