1

П реди години Марк Зукърбърг закупи над 5000 декара земя на хавайския остров Кауаи за 170 милиона долара. Тази площ е двойно по-голяма от държавата Монако. Върху земята милиардерът започна мащабна строителна дейност, която днес е близо до финализиране.

Комплексът на основателя на Facebook струва над 100 милиона долара. Имението има собствени водни, хранителни и енергийни източници. Освен надземна част, то има и огромен бункер. Очертава се това да бъде един от най-скъпите лични строителни проекти в съвременната история. Общата му цена надхвърля 270 милиона долара, твърди проучване на Wired.

Комплексът се състои от солидна каменна ограда, вътрешни бариери за сигурност и дузина помощни сгради. В края му са разположени две централни имения. Те са свързани помежду си с подземен тунел. Той води до дълбок луксозен бункер, чийто подземен етаж е 500 квадратни метра. Съобщава се за наличието на тайни аварийни изходи. Подземието е проектирано да издържи въздушен ядрен взрив, защото има херметическа стоманобетонна врата, която тежи над тон.

Google

Строители разговаряли със списанието, казват, че сградите в комплекса са шумоизолирани и имат секретни ключалки. Достъпът се осъществява с код или с биометрични данни. Камерите са навсякъде, а някои от сградите имат и замаскирани тайни врати.

Само най-малката сграда в комплекса разполага с 20 камери за наблюдение.

Имението в Кауаи показва, че изпълнителният директор на Meta може да се подготвя за глобален апокалипсис. Строителните планове разкриват, че комплексът може да е напълно самодостатъчен.

Комплексът има собствен източник за вода, помпена станция и огромен резервоар за съхранението й. Храната се осигурява от намиращо се в комплекса ранчо и обширни ферми. Имението е и със собствен източник на електричество. Всички работници са подписали стриктен договор, който им забранява да разкриват подробности за работата си. Информацията за "апокалиптичното" имение на Зукърбърг не е конкретна, а единствените детайли са разкрити от строителните планове. Много е вероятно комплексът да включва подземни части, които не са описани в тях.

Припомняме, че част от земята за имението на милиардера бе придобита чрез съдебен натиск над местните жители. Марк Зукърбърг заведе дела срещу няколко хавайски семейства, които първоначално отказаха да продадат земята си, пише dir.bg.