0

С олистите Деси Стефанова и Борис Тасков ще бъдат в главните роли на оперетата „Графиня Марица“, която ще бъде представена на сцената на Държавна опера - Стара Загора тази събота, 13 май, съобщиха от операта.

Режисьор

В спектакъла ще вземат участие още Стоян Буюклиев, Инна Андреева, Анастасия Алтухова, Иван Кабамитов, Яница Нешева, оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера - Стара Загора. Ще се включат и участници от Детско-юношеската студия за опера и балет към Държавна опера - Стара Загора. Диригент ще бъде ръководителят на Общинския духов оркестър Виктор Крумов. Режисьор на постановката е Николай Априлов, хореографията е дело на Росен Прангов-Роси. Сценографията и костюмите са на Диляна Първанова. „Историята се ражда между богатата графиня Марица и управителя на нейното имение. Той е управител по принуда… но по произход е граф. Между двамата припламват любовни искри и главната героиня иска да изпита истинската любов, но се страхува, че всички са с нея заради парите й. Това е нещо, което е и много съвременно“, разказа пред БТА режисьорът Николай Априлов.

Калман

Сценографията, създадена от Диляна Първанова, предоставя възможности за различна конфигурация на подвижни модули, които да бъдат композирани в пространството и да преминават в различните сцени от екстериор в интериор и обратно. Оперетата „Графиня Марица“ е създадена през 1924 година от унгарския композитор Имре Калман. На 28 януари същата година е играна за пръв път в театър „Ан дер Вин“. Поставяна е в „Палас тиътър“, Лондон, и над 314 пъти в „Шуберт театър“- Ню Йорк. Премиерата в България е през 1925 г., а в Стара Загора - през 1960 г.