0

Г рандамата на френския шансон Мирей Матийо ще завладее публиката в зала 1 на НДК на 24 октомври 2022 г. със своето грандиозно шоу.

Изпълнителката ще зарадва хилядите си фенове в България с невероятно шоу. Тя ще гостува за първи път у нас с бляскав концерт и най-емблематичните си и обичани песни. Значителна част от билетите вече са продадени, а всички пропуски, закупени до момента, ще важат за новата дата без необходимост от презаверяване. Самата Мирей Матийо споделя: „Нямам търпение най-после да тръгна отново на турне и да се срещна за първи път с българската публика в София. Няма нищо по-красиво от споделените емоции на живо чрез музиката и обичаните песни. Очаквам ви и се радвам, че ще се видим съвсем скоро!“

Какво още разказва за себе си и за предстоящия текст, четете в интервюто, което даде за „Телеграф“.

- Мадмоазел Матийо, много се радваме да ви посрещнем в България! Скоро ще дойдете в София за голям концерт. Как се чувствате?

- Много се радвам, че най-накрая ще имам възможността да открия вашата красива страна! Този концерт беше отлаган няколко пъти заради пандемията, надявам се, че българската публика ще се наслади на моето музикално турне.

- Какво знаете за нашата страна и ще имате ли достатъчно свободно време за разглеждане на забележителности?

- Чувала съм много за прочутата ви Долина на розите и лавандулата, която е една от водещите в целия свят. За съжаление, тъй като съм на турне, няма да имам време да се насладя на страната ви в цялост и да разгледам достатъчно забележителности в столицата и извън нея, тъй като ще пристигна в деня преди концерта и ще трябва да си тръгна на следващия ден. Надявам се скоро да мога да се върна.

- Какво шоу могат да очакват българските фенове на 24 октомври 2022 г. в Националния дворец на културата?

- Много съм щастлива, че ще пея за първи път в България, в София, с моите четиринадесет музиканти и певци. Тъй като съм преди всичко френска певица, ще предложа на българската публика букет от моите хитове, страхотни френски песни и мелодии, които се надявам българската публика да оцени, вярвам, че ги познава.

- Можете ли да ни разкажете повече за последния си албум Mes Classiques? Знаем, че е посветен на майка ви.

- Да, този албум е посветен на моята мила майка, която почина през март 2016 г. и която винаги е била изключително развълнувана, както и аз, от класическите мелодии, които баща ми, който имаше теноров глас, пееше. Разговарях с нея за този проект, който реших да осъществя през 2016 г., защото беше близък до сърцето ми повече от 20 години. Това беше дълга подготовка в продължение на две години и така през 2017 г. записах с Пражкия симфоничен ансамбъл в студиото SMECKY в Прага осемнадесет велики класически мелодии на 7 езика на велики композитори като Брамс, Шуберт, Офенбах, Моцарт, Хендел, Верди, Чайковски и др. През 2018 г., преди издаването на този албум, ми беше позволено да снимам видеоклиповете си в Пражкия замък и на Карловия мост. Благодаря на г-жа Ивана Земанова и на президента Милош Земан за тази възможност и чест.

- Записали сте повече от 1200 песни на единадесет езика. Трудно ли ви е да научите всички тези думи и имате ли любим език, на който да пеете?

- Наистина съм имала огромното удоволствие да пея на 12 езика и трябваше да работя с различни учители, за да ги усъвършенствам и усвоя с техните особености. Както можете лесно да си представите, езикът, на който предпочитам да пея, е моят роден език - френският, но обичам да пея и на всички останали езици.

- На кой език срещнахте най-големи трудности?

- Не всички езици са лесни, но финският беше един от най-трудните за научаване, произнасяне и усвояване. Аз все пак съм борбена и финландската публика ми благодари толкова сърдечно, че това беше най-добрата награда за мен.

- Продали сте над 150 милиона албума в цял свят. Каква е тайната на вашия успех?

- Дължа всичко това на публиката, която ме откри и която ми остана толкова вярна по целия свят. От една страна, е моята лична история с голямото ми семейство, гласа ми, песните ми, а от друга - мисля, че в средата на 60-те години на миналия век попаднах в подходящия момент в този бизнес. Винаги съм била искрена, автентична и вярна на образа си и това ми позволи да пътувам по света с песните си.

- Родена сте в семейство с четиринадесет деца. Какво е усещането да израснеш в такова голямо семейство?

- Всичко без съмнение е свързано с особеното възпитание, което получихме от родителите си - израснахме в любов един към друг и в споделяне. Майка ми и баща ми винаги са се грижили за сестрите и братята ми (14) по прекрасен начин и винаги сме били близо един до друг. На големите семейни празненства сме повече от 40 души.

- Кога разбрахте, че музиката е вашият начин на живот?

- Още от дете пеенето беше моя страст и мечта, която се превърна в реалност благодарение на публиката. Това е истинска приказка, която ми се случи. Пеенето е самостоятелна професия и след всички тези години все още имам сценична треска, когато трябва да изляза на сцената; трябва да знаеш, че нищо не е даденост и че винаги се учиш.

- Имало ли е момент в живота ви, в който сте искали да промените професията си?

- Не, никога не съм искала да променям кариерата си и винаги съм щастлива да бъда на сцената и да чувствам това, което ме свързва с публиката. Живея от своята страст, а каква по-чудесна възможност от това? Искам да продължа да пея винаги. Пеенето е моят двигател.

- Пеете за любовта. Къде намирате вдъхновение?

- Любовта е универсална и вечна, тя вдъхновява мелодиите и песните, защото няма нищо по-красиво от нея. Любовните песни са моето кредо, а думата "любов" се спряга на всички езици в музиката, която няма граници.

- Работили сте с Шарл Азнавур, Пол Анка, Силви Вартан, Джони Халидей, Хулио Иглесиас и много други. Кое е най-важното за добрия дует?

- Имах огромното удоволствие да си партнирам с много певци. Все още си спомням тези прекрасни моменти. Всички артисти, за които говорите, са големи професионалисти. Работили сме с голяма прецизност и благодарност един към друг. Така се получава осмозата – с доброта и смирение.

- Каква музика слушате в свободното си време?

- Имам много еклектични вкусове и слушам всички стилове музика и актуални тенденции. ценя много ABBA, Том Джоунс, Лейди Гага и др. и също така нашите френски изпълнители като Шарл Азнавур, Виани, Патрик Фиори, Кристоф Мае. Наскоро записах дует с белгийската рок звезда Арно, който искаше да направи дует с мен на една от моите песни La Paloma Аdieu в преработена реге версия. За съжаление той си отиде през април миналата година. Но музиката остава!

Това е тя:

- Родена е на 22 юли 1946 г. в града на папите Авиньон

- Първородната дъщеря от 14 братя и сестри

- Започва да пее едва 4-годишна пред паството в кварталната църква

- Кариерата й започва през 1965 г. и продължава до днес

- Наградена е с ордена на Почетния легион (1998)

- Пяла е дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас