0

П олската YouTube общност е в шок след обвинения в педофилия срещу няколко добре известни имена в интернет пространството.

Сред взетите на прицел е известният ютюбър Стюарт Бъртън покрай скандалът „Портата на Пандора“, който гръмна, след като популярният YouTuber Силвестър Варденга пусна видео в своя канал с влиятелни създатели на съдържание, които са имали отношения с непълнолетните си фенове.

Разследването на Варденга разкрива, че Бъртън, известен като Stuu е канил непълнолетните си фенки на среща в дома му или в хотели.

Оказва се, че Стюарт Бъртън е пишел на непълнолетно момиче, че си го представя само по бикини или голо под душа.

Новината за Бъртън стана вирусна. Трябва обаче да се подчертае, че той не е единственият, споменат във видеото на Варденга. От него става ясно, че хора, близки до Stuu, може да са знаели за поведението му, сред които - Марчин Дубиел и Михал "Боксдел" Барон.

Марчин Дубиел е полски youtuber и инфлуенсър, който стана известен онлайн с правенето на глупави шеги сред Gen-Z. Може да се каже, че ако не беше Стюарт Бъртън, кариерата му нямаше да тръгне толкова бързо и нямаше да продължи до днес.

Реакцията на властта

Полският премиер Матеуш Моравецки не остана безразличен към сложната ситуация.

Във Фейсбук той изрази своята загриженост и ангажимент за задълбочено разследване на случая.

„Няма да оставим този въпрос без внимание. Като родител и като министър-председател вярвам, че полската държава трябва да направи всичко възможно, за да защити децата и младите хора от инциденти в онлайн пространството“, каза той.

Ситуацията в България

За съжаление у нас тепърва ще се създава регистър на педофилите в България и зад граница. Задачата е възложена на МВР.

В регистъра ще попадат и лицата, осъдени за престъпления по раздел "Разврат" от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица.

Оказва се, че около 85 процента от извършените престъпления попадат именно в този раздел.

*Източници: dnes.dir.bg, my-impact.org, polanddaily24.com, Vbox7