0

П ремиерният спектакъл на Народния театър „Иван Вазов“ - „Хага“, на украинката Саша Денисова под режисурата на Галин Стоев разбуни духовете в социалните мрежи.

Известни културни дейци изказаха крайни мнения и предизвикаха реакциите и на обикновените зрители. При всички случаи обаче никой не е останал безразличен към актуалната пиеса.

Комсомол

„Напуснах постановката "Хага" в Народния театър. Политиката е мръсна работа и няма място в театъра. Не съм русофоб, нито русофил, но като актриса зная едно: Не бива да се подиграваме с класици като Пушкин и Чехов с неговата "Вишнева градина".

Актьорът, дори да мрази на сцената, го прави с любов, а театърът възпитава добродетели. Душата ме заболя, когато гледах как се употребява изкуството за политически цели“, написа актрисата Ирен Кривошиева.

„И в пиесите на Чехов се говори за войната, но там е поднесено по друг начин. Театърът има друг език, символичен. Не може да се изцепиш от сцената: Искаме това, не искаме онова. Да, трябва да имаш позиция, но не поднесена по този начин. От моята приятелка, с която бях, разбрах, че след като си излязох, е станало още по-вулгарно. И това е национален театър. Аз съм американски гражданин, но живея в България и имам право на мнение“, заяви пред „Телеграф“ звездата от „Хотел „Централ“.

Тя е категорична, че актьорите от „Хага“ са великолепни, но не може да приеме талантът да се използва в тази посока.

„Това не е комсомол. Тодор Живков ме питаше как да оправим културата. Отговорих му, че аз съм актриса и не знам каква е неговата гледна точка. Едно време спряха „Сако от велур“ на Станислав Стратиев, защото някой в нещо би се припознал, а тук все едно гледаш новините. Това е възвишено изкуство и политиката изобщо няма място в театъра“, добави Кривошиева.

КГБ

На коренно противоположно мнение е писателката Милена Фучеджиева. „Според мен Ирен нещо не е разбрала. Аз никъде не видях подигравка с руската класика. Винаги е имало политическа сатира, а тя е директна“, коментира пред „Телеграф“ сценаристката на някои от най-любимите сериали по NOVA - “Пътят на честта“ и „Ягодова луна“.

Ето какво написа тя, след като изгледа „Хага“: „Изключителна режисура на Галин Стоев, вдигнала драматургията на световно ниво. Великолепен актьорски състав. Постановката е забавна и страшна едновременно. Черен хумор в изобилие и един монолог на КГБ, от който ти настръхват косите, защото на моменти е твърде двусмислен. Великолепни актьори - отново. Неслучайно точно те са в Народния театър. Поздравления за директора, поел сериозен риск с тази постановка, знаейки какви са нагласите сред немалка част от българите. Режисьорски „Хага“ е на второ място след Робърт Уилсън в класацията ми за представленията в Народния. Ако подкрепяте Русия във войната, не гледайте „Хага“, защото много ще ви заболи и вбеси. Иронията е горчива, историята е трагична. Пиесата би искала да е пророческа. Тепърва ще видим неща, които няма да са театър и няма да ни се гледат, но изглеждат като неизбежни. И както каза човекът от КГБ, тази война никога не е спирала“.

Пред „Телеграф“ тя допълни, че текстът на Саша Денисова не е на нивото на режисурата на Галин Стоев.

„Има на места слаби моменти, които звучат много пропагандно. Но като цяло те стяга за гърлото и ти става тъпо за руснаците, защото тези, които ги управляват, ги съсипаха. Ти не ги намразваш, а ти става болно за тях. Нямам никакъв сантимент към Русия, но това е проблем на света и е ясно, че никой няма да спечели тая война. А относно разделението, то е ясно, че ние за всяко нещо сме на противоположни мнения“, каза още Фучеджиева.