0

С „Хамлет“ ще бъде открито 11-ото издание на Нощта на театрите, което ще се състои на 18 ноември в столицата.

Спектаклите „Хага“, „Метаморфози“ и „Червено и черно“ са само част от включените в афиша на събитието. Финалът ще бъде поставен от Владо Пенев в постановката на Народния театър „Великденско вино“.

Изложба

Програмата ще предложи както представления на живо, така и други събития. 5-часов Live Cam, срещи с творци и бекстейдж разходки в различни часове от съботния ден в десетки локации в няколко български града. В рамките на проекта ще бъде представена и изложба “Нощни персонажи“. Главни герои в концептуалните фотографии са едни от най-обичаните лица на българското изкуство - Галин Стоев, Явор Гърдев, Александър Секулов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Антон Угринов, Боряна Братоева, Мартин Димитров, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев. Тази година фотографският прочит е под наслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и представя творците в „светлината“ на театрален сън-колаж, където всеки пресъздава усещането си за вечно живия театър - за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността - през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата. За първи път ще бъдат показани само виртуално - на мониторите на метростанциите в София.

Война

„Не знам дали осъзнаваме в какъв лукс се превръща това напоследък - просто да отидеш на театър например, да плануваш нещо изобщо - в контекста на ужаса, в който светът ни започна да живее. Колко смирение и непримиримост едновременно трябва да изнамерим в себе си, с колко илюзии и идеологии трябва да се разделим, за да осъзнаем, че светът периодично показва най-гнусното си лице от памтивека и до века. И готовност да приемем, че за мира… всъщност се бори. Ежечасно. Дори там, където война няма“, коментира актрисата Теодора Духовникова.

*Автор: Василена Маринова