0

И дват светли дни и светли празници. Свещените мигове за време заедно с най-близките на сърцата ни хора. Време, в което най-важна е душата и нейните пътища. Време, в което удобно забравяме, че ако не сме в хармония и с тялото си, значи няма цялост. Време, в което от сърце сме способни да кажем на любимо същество, че душата му е красива, а тялото няма значение. Но има.

Дали това е криворазбрана обич? Как можем да помогнем и как да подходим? За какво “говорят” прекалено многото килограми? 

Някои от отговорите можем да намерим в позицията на специалистите (психолози, диетолози) и на страдащите от наднормено тегло - това е ЗАВИСИМОСТ, равна на зависимостта от алкохол, наркотици, хaзарт. Всичко, което “лекува” болката вътре в нас. Всичко, което ни вкарва в клишето “омагьосан кръг” и оставя чувството за неудовлетвореност да живее уютно в душите и в телата ни.

“Широк кокал имаш - 5 кг отгоре, ендокринни проблеми - 10 кг отгоре! Но да успокояваш 19-годишно момиче, че няма проблем да тежи 160 килограма - това е престъпление”. Това споделя Десислава Христозова, гост на Милена, Кирил и Тодор в подкаста “Тройка по никое време”, посветен на проблемите с наднорменото тегло. Тримата водещи от радио шоуто “Тройка на разсъмване” създадоха преди месеци подкаст и дадоха повече време от възможното по радиото, за да чуят и видят различни личности и позиции. Този епизод са кръстили на името на фондацията на гостенката си - “Деси, къде си”? А целта е повече хора, които имат проблем, или близки с проблем, да чуят от първо лице! И да намерят начин да помогнат! Деси е човек, който работи в медиите. И дава гласност на една друга гледна точка, различна от обичайния такт, който демонстрираме в ежедневието и публично. 

А е факт, че проблемите се появяват в ранна възраст. “Според последния доклад на Световната здравна организация, 1 от 3 деца в Европа на възраст между 7 и 9 години страда от наднормено тегло или затлъстяване или 29 процента”, казва Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. "България следва тези тенденции - 32 % от момчетата в тази възрастова група имат наднормено тегло, 15 % са със затлъстяване. При момичетата 29 % са с наднормено тегло и 12 % - със затлъстяване. Ако обобщим данните, 61 % от децата на възраст между 7 и 9 години от двата пола имат този проблем – свръхтегло. Допреди 20 години това беше единствено и само проблем при възрастните. През последните десетилетия се наблюдава удвояване на детското затлъстяване. Това е заболяване за цял живот и означава, че децата ще го носят през всички следващи години.

Затлъстяването води и до над 250 усложнения – диабет, хипертония, повишен холестирол, различни видове рак, репродуктивни трудности”. “Наследствения” фактор е отговорен за между 40% и 70% от заболяването. 

А от първо лице, с думите на Десислава Христозова нещата звучат така: “Дебелите хора умират млади! Защото, когато имаш 60кг. отгоре, трябва да ти бъде помогнато! Няма да се обичаш дълго…”!  

Дали това е “добрата” посока? Повече хора с този проблем да го заявят и осмислят, да започнат да търсят стъпките за помощ и всеки сам да намери друга, “полезна” зависимост? Гостенката в “Тройка по никое време” е намерила “своето” - преходите в планината, “с бавни крачки”!  И споделя детайлно за маршрутите - колко са трудни, как и за колко време ги изминава. В нейният YouTube канал прави и това, а също и обикаля страната, среща се с децата в различни училища, за да им помогне и защото: “Сега ви е паднало - питайте”! 

И ето - идват дните на Рождество. Дните за чисти мисли и лекота в общуването. А както става ясно от споделеното - може би има и друг начин да предразположим близките си и да им помогнем. Не като го утешаваме, че сега са модерни plus size моделите, нито като ги подканяме: “Хапни си - Коледа е”, а с обич. И като се научим да ги чуваме, когато споделят.

Може би една от малкото теми, в които познатото клише звучи като красиво пожелание за празниците и за обикновения живот - “Бъдете здрави”! А духът и тялото са едно.