0

К нигите за Хари Потър ще се превърнат в сериал и това бе обявено вчера съвсем официално.

След неколкоседмични съобщения и спекулации по темата вчера стана ясно, че се създава нова стрийминг платформа на Warner Bros. Discovery, за която специално ще бъдат разработвани два сериала. Единият е за Хари Потър, а другият е по една от книгите за събития от вселената на „Игра на тронове“.

Комбина

Сериалите ще са част от новата стрийминг услуга, която комбинира HBO Max и Discovery Plus и се предвижда да бъде за всички региони на планетата. Седемте книги от поредицата за магьосника Хари Потър достигнаха над 600 милиона официални продажби (като се предполага, че нелегалните са поне тройно повече) и бяха екранизирани с участието на актьора Даниел Радклиф между 2001 и 2011 г. в осем пълнометражни игрални филма. Предстоящият сериал за света на магиите ще има нов актьорски състав.

Очаква се сериалът да продължи да се излъчва в рамките на 10 години. Самата Роулинг ще бъде изпълнителен продуцент. Срещу писателката има силни негативни настроения, защото някои смятат, че насаждала обиди срещу трансджендърите. Всичко тръгна от една дискусия, в която писателката отказа да замести думата „жена“ със смятаното за коректно за това събитие „същество с вагина“. И това отприщи истинска лавина както от Роулинг, така и от противниците й.

Стигна се дотам, че дори американски фирми предлагат нови корици на книгите на писателката, на които никъде няма нейното име. Та Роулинг бе помолена да не се натрапва много и каза, че ще продуцира, но няма да присъства всеки ден на снимките. За сметка на това всеки един кадър ще бъде щателно оглеждан от представител на станалата направо задължителна нова професия в Холивуд за политическа коректност.

„Очаквам с нетърпение да участвам в тази нова адаптация, която ще позволи повече дълбочина и детайлност, характерни само за дългите телевизионни сериали“, каза писателката.

Рицар

От вселената на „Игра на тронове“ се готвят и още няколко сериала, а вече снимките на втория сезон на „Къщата на дракона“ вече започнаха и премиерата им ще е догодина.

В новата стрийминг услуга ще излезе и нов сериал от вселената на „Игра на тронове“ по издадената и у нас книга на Джордж Р. Р. Мартин „Рицарят на седемте кралства“. Първият сезон е посветен на новелата „Странстващият рицар“.  Сто години преди събитията от „Игра на тронове“ странстващият рицар сър Дънкан Високия търси своето място във Вестерос. Седемте кралства са много различни от онези, които познаваме от сериала.

Управлението на династията на Таргариените бавно се стабилизира след разрушителна гражданска война. Дънкан е обикновено момче, което служи като скуайър на странстващия рицар сър Арлан до смъртта му. Тогава решава да опита шанса си като рицар на един турнир. Там пътищата му се пресичат с тези на велики рицари и принцове. Дънкан трябва да премине през изпитание, в което да покаже на всички какво означава да бъдеш рицар.