0

Х оливуд отново е в траур. Почина легендарен актьор, който направи истинска революция в историята на наградите "Оскар", информират световните медии.

Той беше първият чернокож актьор, спечелил най-голямата кинонаграда - "Оскар"  и "Еми".

Светът загуби Луис Госет-младши, първият чернокож актьор , спечелил двете култови награди за поддържаща мъжка роля в забележителния телевизионен минисериал „Корени“.

Племенникът на Госет казва пред Асошиейтед прес, че актьорът е починал в четвъртък вечерта в Санта Моника, Калифорния.

Причината за кончината му не се разкрива.

Госет винаги е мислил за ранната си кариера като за историята за Пепеляшка, като успехът го открива от ранна възраст и го тласка напред към "Оскар"-а.

Той получава първата си актьорска роля в продукцията на "You Can't Take It With You" в гимназията в Бруклин, докато е изгонен от баскетболния отбор поради контузия.

„Бях пристрастен – както и публиката ми“, пише той в мемоарите си от 2010 г. „Актьор и джентълмен“.

Неговият учител по английски го кани да отиде в Манхатън, за да се пробва с „Take a Giant Step“. Той е избран и прави своя дебют на Бродуей през 1953 г. на 16-годишна възраст.

"Трябваше да съм уплашен до смърт, излизайки на тази сцена, но не бях", споделя Госет.  Той посещава Нюйоркския университет със стипендия за баскетбол и драма. Скоро започва да играе и пее в телевизионни предавания, водени от Дейвид Съскинд, Ед Съливан, Red Buttons, Мерв Грифин, Джак Пар и Стив Алън.

Госет се сприятелява с Джеймс Дийн и учи актьорско майсторство с Мерилин Монро, Мартин Ландау и Стив Маккуин в клона на Actors Studio, преподаван от Франк Силвера.

През 1959 г. Госет получава признание от критиците за ролята си в постановката на Бродуей „A Raisin in the Sun“ заедно със Сидни Поатие, Руби Дий и Даяна Сандс. Той става звезда на Бродуей, заменяйки Били Даниелс в „Златното момче“ със Сами Дейвис младши през 1964 г.

Спечелването на "Оскар" не променя факта, че всичките му роли са поддържащи.

Той изигра упорития патриарх в римейка на „Цветът лилав“ от 2023 г.

Госет се бореше със зависимостта си към алкохола и кокаина години наред, след като спечели Оскар. Актьорът обяви през 2010 г., че има рак на простатата, който според него е хванат в ранен стадий. През 2020 г. той беше хоспитализиран с COVID-19.

Луис Госет-младши си отиде на 87-годишна възраст.