0

Х оливудската актриса Мег Райън пристигна в Сараево като гост на 30-ото издание на филмовия фестивал. Тя се появи на червения килим пред Сараевския национален театър и зарадва всички присъстващи със самото си излъчване. Публиката аплодира холивудската звезда, която премина по червения килим.

Актрисата с радост раздаде автографи на многобройните фенове, които я очакваха. Мег Райън пристигна с кола, придружена от полиция, а улиците, по които минаваше, бяха затворени като мярка за сигурност.

По време на филмовия фестивал холивудската актриса ще бъде наградена с "Почетното сърце на Сараево" за изключителния й принос към филмовото изкуство.

Почетното "Сърце на Сараево" е създадено през 2005 г. с цел да отдава признание на хората за техния изключителен принос към утвърждаването и развитието на филмовата индустрия, както и за подкрепата и развитието на филмовия фестивал в Сараево. Сред предишните му лауреати са Робърт де Ниро, Анджелина Джоли, Джафар Панахи, Бела Тар, Бенисио дел Торо, Алехандро Гонзалес Иняриту, Мадс Микелсен, Вим Вендерс.

"За мен е голяма чест да съм тук, за да получа наградата. Особено в този град, който наистина ме вдъхновява", каза тя в изявление за БХРТ.

Тя ще представи последния си филм "Какво се случва по-късно", а преди това ще проведе майсторски клас. Негов модератор ще бъде босненският режисьор Данис Танович, носител на "Оскар", чийто последен проект откри тазгодишния фестивал.

Мег Райън ще присъства и на специална прожекция на романтичната комедия "Имате поща" в лятното кино. Именно там филмът е бил прожектиран преди 25 години - на 5-ия филмов фестивал в Сараево. С наградата "Сърцето на Сараево", която се дава за изключителен принос в киното, тази година са удостоени още режисьорът Александър Пейн и актьорът Джон Туртуро.