0

Р ежисьорският дебют на Христо Шопов - „Тест“ по пиеса на Елин Рахнев, ще бъде представен премиерно на предстоящото 41-во издание на фестивала „Златна роза“. Кинофорумът ще се състои в морската ни столица между 20 и 28 септември, а в програмата  са включени още „Любима“, първият филм на Майя Виткова след „Виктория“, „Инга“ на Николай Урумов, „Театрален романс“ на номинираната за студентски „Оскар“ Теодора-Косара Попова, „13-и август“, дебют на театралния актьор Венцислав Сариев и още 20 късометражни игрални филма.

Адаптация

В края на 2022 г. Христо Шопов даде интервю за „Телеграф“ и разкри малко повече за своя режисьорски дебют.  „Това е едно представление, което е направено преди 3-4 години, но нямаше добра съдба, защото явно не беше достатъчно забавно. Публиката, за добро или за лошо, предпочита представления, на които отива да се смее. Това не е от най-смешните. Още тогава си казах, че този текст би бил много подходящ да се екранизира. Така се случи, че Нели Димитрова направи сценарната адаптация. Кандидатствахме в Националния филмов център, спечелихме и го заснехме. Филмът се казва „Тест“. Трудно мога да предам с няколко думи за какво се разказва, но ще опитам, без да издавам много. Става дума за това докъде човек е готов да стигне в името на успеха си и какви жертви е готов да направи“.

Червен килим

Червен килим и среща с екипа очакват филми като игралния дебют на аниматора Тео Ушев  „Ф 1.681“, игралния дебют на документалиста Тонислав Христов  „Добрият шофьор“, който ще докара във Варна любимците на публиката Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро, новата интерпретация по мотиви от Йовковата „Чума“ - на Иван Владимиров и с участието на Свежен Младенов, пише БТА.

Историческа тема ще ни върне и филмът на класика с Георги Дюлгеров - „Записки по едно предателство“. Ще бъде представен и вторият филм на Яна Титова - „Диада“,  разнищващ важната социална тема на съдбата на поколението, чиито родители емигрират, защото не могат да печелят достатъчно.

„Уроците на Блага“ във Варна преди София

След успеха на „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала в Карлови Вари, „Златна роза“ е първият фестивал, който ще покаже филма преди неговата официална премиера през ноември на фестивала „Киномания“.

"Дебютният филм на Стефан Командарев „Пансион за кучета“ бе представен на Киномания преди 23 години. Радваме се, че след успехите на „Посоки“ и „В кръг“ той отново прие нашата покана, отправена преди триумфа на „Уроците на Блага“ в Карлови Вари. Вярваме, че с неговия филм продължаваме традицията за откриване на Киномания с най-доброто от новото българско кино за съответната година", заявиха организаторите на Киномания Хермина Азарян и Владимир Н. Трифонов. От няколко дни в YouTube и Facebook може да бъде видян и българският трейлър на „Уроците на Блага“, дело на Михаил Дервенски. „Винаги се доверяваме на професионалисти в различните области, когато се стигне до промоцията на филмите ни. За поредна година работим с Мишо по изработката на трейлъра и той отново се справи блестящо“, споделя Стефан Командарев.