0

Г олемият актьор Христо Шопов става полковник във Враца след премиерата на театралното продължение на култовия филм „Вчера“, за който „Телеграф“ вече писа.

Той ще бъде звездата в новата постановка на Борис Панкин „Полковникът и Птиците“ от Христо Бойчев, която е продукция на Драматично-куклен театър Враца.

Мата Хари

„Новият директор Владлен Александров направи катарзис в театъра – назначи 20 нови актьори, извади 7 премиери и ме покани да поставя нещо. Избрах „Полковникът“, защото тази пиеса е писана за мен и тя е моят дебют в театър „София“, с който ме назначиха. Тогава Коста Цонев игра Полковника, а жените - Доротея Тончева, Лилия Маравиля все още беше Лазарова, Теодора Духовникова дебютира като студентка, Невена Калудова. Мариан Бачев игра една луда, която се мисли за Майка Тереза“, разказа пред „Телеграф“ Борис Панкин. Сега женските образи ще се играят от млади актриси от врачанския театър, като най-високата сред тях – Евелина Георгиева, ще бъде Малката, а дъщерята на известния танцьор Памбос – Елиа Агапиу, сама си е избрала да е Мата Хари.

.

 .

Премиера

„Христо Шопов отдавна го харесвам, снимахме заедно един пилотен филм, който трябваше да се превърне в сериал, но не стана. Той няма нищо общо с българските артисти, дава класа и спокойствие на всичко. Има много хубаво чувство за хумор и се смее, макар че това звучи странно за човека, изиграл Пилат Понтийски в „Страстите Христови“. След като му предложих ролята, той поиска да прочете пиесата и се разбрахме на другия ден да се чуем. Но точно след 50 минути ми звънна, че много му харесва и приема“, разказа още режисьорът. Премиерата ще бъде на 15 октомври в „Сълза и смях“ и веднъж месечно ще гастролира там, иначе ще се играе в цялата страна. Панкин е избрал пиесата и по още една причина - срещу врачанския театър се намира паметникът на Христо Ботев, пред който се провеждат честванията за всеки 2 юни. „Тя може да се обобщи с една строфа на Ботев - „Умните у нас смятат за луди“, тъй като сюжетът се развива в полуразрушена психиатрична болница“, добави режисьорът. Първият етап от репетициите на маса е приключил, а след лятната ваканция продължават и на сцена. „Това ще е сезонът на Христо Шопов“, предвижда Панкин.

.

 .