0

З вездите на Народния театър играят с топка и слушат AC/DC по време на възстановителните репетиции на хитовото представление на режисьора Александър Морфов „Хъшове“, което се завръща на сцената на Народния театър на 10 септември.

С това емблематично представление трупата ще даде старт на новия си сезон, а по повода във фоайето ще бъде подредена изложба със снимки от представлението на фотографа Стефан Н. Щерев, която може да бъде разгледана до 10 октомври.

Видео

Именно фотографът, запечатал най-добрите кадри от постановките на Народния, и не само, издаде какво се случва на сцената по време на репетиции. В своя личен профил във Фейсбук той публикува публично видео, на което се вижда, че актьорите си подават топка с крака и ръце, удрят главички, а сред тях се носи усещането на спокойствие и радост от предстоящото завръщане на сцена на „Хъшове“. На видеото се виждат Деян Донков, Деян Ангелов, Христо Петков, Леарт Докле и Валери Йорданов, който също си публикува забавно видео от репетиционния процес. Йорданов написа: „Завръщане. Хъшове. НТ „Иван Вазов / не се гаси туй, що не гасне... и Александър Морфов“. На клипа се вижда, че е заснет от Леарт Докле. През цялото време звучи тоталният хит на AC/DC Highway to Hell, а настроението е повече от празнично.

Начало

Именно с пиесата „Хъшове” започват преди повече от един век – през 1904 г., представленията на Народния театър. С „Хъшове” през 1954 г. се чества 50-годишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004-2005) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, вече в адаптация и постановка на Александър Морфов. Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, а горди и свободолюбиви; нехранимайковци – за еснафите, герои – за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва. Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите.