0

А ктьор, участвал в масовката на култовия спектакъл на Александър Морфов „Хъшове“, си направи частен театър, научи „Телеграф“.

 

Той се нарича "Театъръ Хъшове" и е благословен лично от големия режисьор. 

Име

„За пръв път гледах „Хъшове“ в 10-и клас, а после поне още 30 пъти. В 6-7 представления съм участвал в масовката и мога да кажа, че точно това заглавие е много важно за мен. Затова реших, че е много подходящо за име на театъра. Обадих се на Рени Врангова да й кажа и Сашо Морфов ни даде благословията си. Надявам се, че един ден и той ще поставя в нашия театър“, сподели пред „Телеграф“ актьорът Николай Владимиров, който е един от седмината учредители на сдружението заедно с колегите си Илина Илиева, Анатолий Ставрев, Мелин Ендрич и Ангел Савов. Докато играят заедно в „Хъшове“, Владимиров се запознава с Валери Йорданов и той е първият поканен в новата трупа. „С удоволствие ще се включа като гост“, каза пред „Телеграф“ актьорът.

Сцена

Идеята за „Театъръ Хъшове“ е от три години. „В село Паталеница има дългогодишна традиция да се играят Шекспирови представления – вече 25 г., аз също съм участвал. Къщата на баба и дядо има много хубав двор, където може да се направи сцена и там да се играят на открито спектаклите на „Театъръ Хъшове“, сподели още Ники Владимиров. Той и колегите му са се фокусирали по две направления – независими представления и работа с деца. Първата школа ще отвори в Брацигово съвсем скоро. „Още един символ, в който намираме връзка с името „Хъшове“, е желанието ни да създадем открито пространство със сцена именно в планината. Нашите участия в различни театрални постановки, кандидат-студентски подготовки, образователни и творчески процеси на открито са ни разкрили и доказали силата на съчетанието между природата и творческите занимания. Създаване на открито пространство със сцена в Родопите, близо до София, което да дава възможност за провеждането на различни театрални, творчески процеси, курсове, летни академии и всички образователни и творчески дейности, които подобно пространство позволява“, споделят още от сдружението.