0

„Диада” – вторият пълнометражен филм на Яна Титова, предстои да излезе на голям екран на 10 ноември, а паралелно с това в книжарниците ще се появи и литературният дебют на актрисата и режисьор под същото име.

„Иска ми се с книгата и филма „Диада“ да отворим поле за разговор за много теми, които неглижираме като възрастни“, обясни Яна пред „Телеграф“.

Мечта

Книгата може да се чете самостоятелно и разгръща противоречивия свят на 16-годишно момиче, чиято най-голяма мечта е да има семейна топлина и бъдеще. Дида е само на 16, но вече има свои правила, благодарение на които оцелява в джунглата от порядки на малък град някъде в България. Тези правила са прости и ефективни и я водят все по-близо до сбъдването на заветната й мечта – да замине при майка си в Америка и да следва рисуване. За да я постигне, тя трябва само да премине през един съвсем обикновено майски ден. И да се изправи пред истината. Ден, в който Дида ще открие, че Огледалният свят, в който живее, е също толкова чуплив, колкото каноните на заобикалящото я общество.

Каст

„Романът и филмът се допълват, но наистина вярвам, че това е още по-ценно, като и тийнейджърите, и родителите им ще намерят в тях не само силна емоция, но и мигащите червени лампички, за които имаме нужда да споделяме повече едни с други“, казва още Яна Титова. В основния актьорски състав на „Диада“ влизат и редица любими актьори като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други. Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански.