0

Г олемият актьор Ицхак Финци, който в края на април ще празнува 90-годишния си юбилей, става диригент на Софийската филхармония. Той ще размаха диригентската палка пред оркестъра за римейк на легендарния „Първоаприлски концерт“, който ще се състои на 1 април 2023 г. от 19 ч. в зала България. „Ицко ще дирижира „Италианско капричио“ от Чайковски“, издаде пред „Телеграф“ актьорът Рашко Младенов, който се е нагърбил с организацията и е част от артистите, които ще свирят на сцената.

Идея

„Идеята е на композитора Александър Владигеров – син на великия Панчо Владигеров. В края на 70-те с него правехме детски мюзикъли и така се роди идеята няколко артисти, които се занимаваме и с музика, да направим един „Първоаприлски концерт“. Премиерата беше през 1980 г. и стана страхотно събитие – 25 пъти го играхме за един сезон. За първи път го направихме с оркестъра на радиото, тъй като Сашо тогава му беше диригент“, разказа Рашко Младенов. 20 г. по-късно правят нов фурор, този път в НДК. В карето артисти-музиканти влизат още Тодор Колев и Николай Бинев, които в новия формат ще бъдат заменени от Валентин Ганев от Народния театър и Борислав Вежинов от Варненския театър.

Репертоар

„Опитваме се да запазим оригиналния репертоар. Черешката на финала е квартетът от „Риголето“. Това е шега, разбира се, защото са две женски партии, които тогава изпълняваха Тодор и Николай, сега ще ги разместим. Всички ще сме диригенти за по едно изпълнение на основния си инструмент – аз на концерт за пиано от Едвард Григ, Вальо - „Хоро стакато“ от Владигеров, Борко пее ария от „Севилският бръснар“, която е като скороговорка“, издаде още Рашко Младенов. Той ще изпълни и концерт от Дворжак, Ицко – „Чардаш“ от Монти, а с Ганев ще изсвирят концерт на Вивалди, който е за една цигулка, както и миниоперата „Капел майсторът“ от Доменико Чимароза.

Ноти

Филхармонията ще си има и диригент титуляр – Константин Добройков, а водещ ще е прочутият цигулар Минчо Минчев. „Той живее в Германия, но ще си дойде за Мартенските музикални дни и го поканих отново да води първоаприлския концерт, сподели още Рашко Младенов. Той разкри, че най-големият проблем са нотите за концерта, тъй като оригиналите с корекции, съкращения и промени са били в една папка, която не може да се намери къде е. „От телевизията взех архивен запис на първия ни концерт и по него композиторът на филхармонията Слави Димов ще обработи нотите, за което съм му много благодарен“, добави бившият министър на културата. Освен на цигулка актьорът Валентин Ганев ще свири и на контрабас като в едноименния си моноспектакъл в Народния театър. Пиесата, която ще изпълни с оркестъра, обаче все още не е избрана.