0

Е дна от най-известните звезди на Бродуей - Чита Ривера, почина на 91-годишна възраст, съобщи дъщеря ѝ.

Дъщерята Лиза Морденте заяви, че Ривера е починала спокойно в Ню Йорк от кратко боледуване.

Getty Images

Носителката на награди "Тони" е известна с успешната си театрална кариера, продължаваща почти седем десетилетия. Някои от най-забележителните ѝ роли включват Анита в "Уестсайдска история" и Роуз в " Bye Bye Birdie". Ривера е родена през 1933 г. във Вашингтон в семейството на баща пуерториканец и майка с шотландско и ирландско потекло. Започва кариерата си на Бродуей през 50-те години на миналия век, като получава роли в постановки като "Кан-кан" и "Господин Чудесен". През 1957 г. е част от оригиналния състав на "Уестсайдска история", където изпълнява ролята на Анита - изпълнение, което проправя пътя ѝ към звездната слава на Бродуей.

Скоро след това Ривера е номинирана за награда "Тони" за ролята си на Роуз в мюзикъла " Bye Bye Birdie" заедно с Дик Ван Дайк. Няколко десетилетия по-късно тя се снима в друга емблематична роля: водевилната изпълнителка Велма Кели в "Чикаго".

Getty Images

Известна е с това, че пее, танцува и играе в многобройни бродуейски хитове през годините, както и с това, че е първопроходец за латиноамериканските жени.

Последната изява на Ривера на Бродуей е през 2015 г., когато тя играе Клер Заханасян в "Посещението" заедно с покойния уелски актьор и режисьор Роджър Рийс.

Колегите и приятелите на Ривера си спомнят за нея заради ослепителното ѝ сценично присъствие и изключителните ѝ постижения.

"Несравнимата Чита Ривера беше един от най-великите духове и колеги, които съм познавал", казва актьорът Джейсън Александър в публикация в X, цитиран от БГНЕС.

"Актрисата Миа Фароу я нарича "автентична икона на Бродуей"."Никой, който е имал щастието да види някое от нейните представления, никога няма да забрави преживяването", заяви Фароу в X.