0

Р ичард Раундтри, чернокожият актьор, който нашумя с ролята на частния детектив Шафт, почина на 81 години, съобщи АП.

Ричард Раундтри

 Ричард Раундтри
АП

Дългогодишният мениджър на Раундтри, Патрик Макмин, съобщи, че актьорът е бил диагностициран с рак на панкреаса и е починал в дома си в Лос Анджелис във вторник. През 1993 г. той е бил диагностициран с рак на гърдата и му е направена двойна мастектомия.

„Работата и кариерата на Ричард са повратен момент за афроамериканските актьори“, каза Макмин и допълни: „Влиянието му върху киноиндустрията не може да бъде подценено.“, предаде БТА.

Раундтри, който е роден в Ню Рошел, Ню Йорк, е смятан за първия чернокож екшън герой и става един от водещите актьори в крими жанра чрез своя герой - нюйоркския детектив Джон Шафт, във филма, режисиран от Гордън Паркс през 1971 г. На 28-годишна възраст това е първото участие на Раундтри в игрален филм, след като започва кариерата си като модел.

След успеха на филма, Раундтри се снима в продълженията „Голямата печалба на Шафт" през 1972 г. и „Шафт в Африка“ през 1973 г. 

Раундтри се превъплъщава отново в ролята си във филма „Шафт“ от 2000 г., в който главната роля се изпълнява от Самюъл Л. Джаксън. Той се появява като чичото на Джаксън във високобюджетната продукция. И двамата се появяват отново в същите роли във филма от 2019 г. с участието на Джеси Т. Ъшър.

През над 50-годишната си кариера Раундтри участва в редица други забележителни филми, сред които „Земетресение“, „Петкан“ с Питър О'Тул, „Корени“, „Седем“ и „Какво искат мъжете“.