0

С ърдечен удар покоси легендарния музикален продуцент Стив Албини. Музикантът почина на 61-годишна възраст.

Продуцентът, станал известен най-вече със записите си с Nirvana, е основател и собственик на Electrical Audio. Освен това се е занимавал и със журналистика. 

Приписва му се роля във възхода на алтернативната рок музика през 80-те и 90-те години на миналия век, включително и в работата му с Pixies, Джарвис Кокър и PJ Harvey. 

Извън студиото Албини се изявявал и като фронтмен на Big Black и The Shellac.

Въпреки успехите си като продуцент, по-късната кариера на Албини е белязана и от откритите му критики към музикалната индустрия. 

Той се прицелва в хищническите практики на музикалните мениджъри, твърдейки, че младите групи често са примамвани да сключват експлоататорски договори в началото на кариерата си. 

Албини е известен с това, че предпочита термина "музикален инженер" пред термина "продуцент" и оставя своя отпечатък върху музиката от ерата на грънджа, включително записвайки албума на Nirvana "In Utero". 

Работилите с него казват, че той не се е страхувал да покаже неприязънта си към музиката, която продуцира, и през 1988 г. описва Pixies като "четири крави, които искат да бъдат водени за пръстените на носа си". 

В седмиците преди смъртта си Албини се подготвял за турне с групата си Shellac, която записва първия си албум от десетилетие насам, чието издаване е планирано за следващата седмица, писа dailymail.co.uk.