0

Г лавният готвач Майкъл Киарело, известен със своите вдъхновени от Италия калифорнийски ресторанти, който спечели награда „Еми“ за най-добър домакин в предаването „Лесно угощение с Майкъл Киарело“ и също участва в риалити поредиците „Топ готвач“ и „Топ майстори готвачи“, почина на 61 години, съобщи АП.

Киарело почина в петък в град Напа поради алергична реакция, която е довела до анафилактичен шок, казаха от екипа на Киарело – „Групо Киарело“. Той е бил в болницата, където е получавал лечение за алергичната реакция през последната седмица. Не са ясни подробностите за това как е развил алергичната реакция, предаде БТА.

Майкъл Киарело

 Майкъл Киарело
Getty Images

Киарело, който е възпитаник на Американския кулинарен институт в Ню Йорк, отваря първия си ресторант в град Маями, когато е едва на 22 години. След това той основава други ресторанти около Напа и Сан Франциско – сред тях са „Ресторант Тра Вине“, „Кокета“, „Отимо“ и „Ботега“.

„Ботега“ е избран за един от най-добрите нови ресторанти в САЩ от сп. „Форбс“ и „Ескуайър“. 

През 1985 г. сп. „Фуд енд Уайн“ обявява Киарело за готвач на годината, а през 1995 г. той получава наградата за готвач на годината на Американския кулинарен институт. През 2011 г. Киарело става част от три телевизионни кулинарни състезания, а през 2013 г. е обявен за готвач на годината и от сп. „Ескуайър“.

През 2016 г. Киарело е обвинен в сексуален тормоз от двама бивши служители на ресторант „Кокета“. Съдебните дела, заведени от служителите, приключват през следващата година.

Киарело е и автор на няколко кулинарни книги. Има четири деца от съпругата си Айлийн.